Vanredna sjednica
49

Kurti oči u oči s Vučićem: Rasprava o Kosovu na stolu Vijeća sigurnosti UN-a

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Republike Kosovo Albin Kurti predstavljat će Kosovo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

On i potpredsjednica vlade Donika Gërvalla-Schwarz otputovali su u Sjedinjene Američke Države u srijedu navečer.

"Očekuje se da će premijer Kurti učestvovati na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja će se održati večeras u 21 sat po lokalnom vremenu Kosova", navodi se u saopćenju kosovske Vlade.

Na istom mjestu Srbiju će predstavljati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

U New Yorku će se danas održati vanredna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o situaciji na Kosovu, predviđena na zahtjev Srbije.

Srbija je tražila da sjednica bude otvorena u zahtjevu koji je uputila Ministarstvu vanjskih poslova Gvajane, koja trenutno predsjeda Vijećem sigurnosti.

Srbija je u ponedjeljak zatražila vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije na Kosovu za koju tvrde da je "u oštroj suprotnosti s Poveljom UN-a i Rezolucijom 1244- od Vijeća sigurnosti UN-a". Razgovarat će se o odluci o zabrani upotrebe dinara na Kosovu

Dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, Vijeće sigurnosti UN-a održava redovne sjednice o stanju na Kosovu, na kojima se raspravlja o šestomjesečnim izvješćima glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa o radu misije UN-a na Kosovu. Posljednje takva rasprava održana je 23. oktobra 2023. godine.