Kosovski premijer
118

Kurti: Nisam davao garancije Beogradu da neće biti hapšenja

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da nije dao nikakve garancije u vezi sa tim da neće biti hapšrenja Srba ili da neće slati snage na Sjever Kosova. Naglasio je da "ne daje garancije kriminalcima" za koje postoje nalozi za hapšenje.

Kako kaže, jedina garancija koju je dao je garancija demokratska vlada i jednakosti za sve građane.

"Ustavnost u svim općinama Kosova na svim teritorijama Republike, ekonomski razvoj, društveno blagostanje iz čega neće niko da bude isključen – znači demokratske garancije i obećanja“, kazao je Kurti za Al Jazeeru.

Kurti je još jednom naglasio da njegova vlada ne može da garantuje ništa što je van ili protiv zakona i Ustava Kosova. Naglasio je da većina Srba priznaje Kosovo, ali ne i oni koji su dio "ilegalnih struktura Srbije ili uplašeni od tih struktura", te da nijedan Srbin na Kosovu nije uputio njemu pismo sa zahtijevom udruživanja na osnovu etničke pripadnosti.

Poručio je i da je jednakost most koji približava ljude, te da je on "premijer jednakosti".

"Određenim ljudima kada uklonite privilegije osjećaju da im je učinjena nepravda. Zapravo, privilegije su nepravda. Ukidamo privilegije zato što smo vlada jednakosti. Ljudi koji imaju koristi od ilegalnih struktura ili koji se plaše ilegalnih struktura su oni koji su protestvovali. I oni su privilegovani. Ne bi trebalo da bude privilegija", kazao je Kurti.