Sastanak 2. septembra
17

Kurti naveo tri razloga za zabrinutost zbog pregovora lidera Srbije i Kosova u Bijeloj kući

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Povodom sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija koji će biti održan 2. septembra u Washingtonu u organizaciji američke administracije, oglasio se dojučerašnji kosovski premijer Albin Kurti.

On je kazao da je zabrinjavajuća najava specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenella da će se 2. septembra, samo dva mjeseca prije izbora u SAD-u, pomenuti održati u Bijeloj kući.

"Prvo je nedostatak kredibiliteta i transparentnosti. Ideja o 'zamjeni teritorije' negirana je dosljedno, ali savjetnik za nacionalnu sigurnost, ambasador John Bolton, koji je rekao da ta ideja dolazi od oba predsjednika (Thacija i Vučića), dokazao je da je to bila istina. To je naštetilo poverenju u proces. Drugo je nepoznavanje problema. Kosovo je neovisna i suverena zemlja koja nije u sukobu niti treba mirovni sporazum, niti ima neriješen status koji zahtijeva pregovore", kazao je Kurti.

Treće je, kaže, vrijeme i posvećenost. Kako navodi, dogovor o normalizaciji sa Srbijom zahtjeva riješavanje svih otvorenih pitanja, dakle dugotrajan proces.

"Sa predsjedničkim izborima u novembru jasno je da se ne radi o sadržaju sporazuma, već o potpisu na kraju. Kosovo i Srbija moraju normalizirati državne odnose, ali to se može dogoditi kroz dobro pripremljeni dijalog", naveo je Kurti.