Napad u Mitrovici
105

Kurti na godišnjicu strašnog masakra podsjetio i na Markale: "Dokaz genocidnog djelovanja Srbije"

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kosovski premijer Albin Kurti kazao je u srijedu, u povodu 25. godišnjice masakra na Zelenoj tržnici u Mitrovici, kako su masakr na toj i tržnici Markale u Sarajevu dokazi genocidnog djelovanja Srbije tokom rata.

"Na današnji dan ne možemo, a da ne pomislimo na masakr, na sarajevskoj tržnici Markale, koji je bio jedan od najtežih zločina tokom opsade grada 1992. - 1995. Ovi masakri na Kosovu i u Bosni i Hercegovini dokaz su genocidnog djelovanja Srbije", kazao je Kurti tokom komemoracije civilnim žrtvama ubijenim na tržnici u Mitrovici.

Srpske snage granatirale su 13. marta 1999. godine tržnicu u Mitrovici, a tog je dana ubijeno sedam civila od kojih je najstariji imao 65, a najmlađi 5 godina. Također povrijeđeno je 128 osoba, među kojima je bilo djece, žena, staraca i mladih i mnogi od njih ostali su doživotni invalidi.

"Granata je ispaljena iz vojnog objekta u kojem su bile stacionirane srpske snage tokom rata 1998.-99. Danas se tamo nalazi Policijski kamp Republike Kosovo koji nosi ime heroja Envera Zymerija i koji jamči sigurnost, kao javno dobro koje se nudi svim građanima bez razlike", istaknuo je Kurti.