Tvrdnje o vojnim vježbama
31

Kurti kaže da Radoičić priprema nove napade na Kosovu, precizirao gdje i kako to rade

N. V.
Foto: Kossev
Foto: Kossev
Kosovski premijer Albin Kurti kazao je da Milan Radoičić priprema nove napade na sjeveru Kosova, a da trenutno održava sastanke sa srpskom tajnom službom s kojom planira djelovanje. Iz Srbije to negiraju.

Kazao je kako Radoičić krije pripadnike Civilne zaštite, koje je Vlada Kosova proglasila terorističkom organizacijom te da im održavaju obuke za koje dobijaju blizu 2.000 eura mjesečno.

"Posle terorističkog napada Radoičića je srpski sud pustio na slobodu u rekordnom roku, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima terorističke organizacije Civilna zaštita. Radoičić održava redovne sastanke sa visokim zvaničnicima BIA. Prostorije firme u Raškoj, kao i one u (firmi) Novi Pazar Put, koriste se za smještaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade Radoičića i njegove grupe. U ovoj zgradi je smješteno nekoliko pripadnika ‘Civilne zaštite’, čiji je instruktor U. J.", rekao je Kurti na konferenciji", rekao je Kurti.

Kaže da se pripadnici Civilne zaštite također nalaze i u turističkom parku, a da je grupa od 80 ljudi, koja je napustila Kosovo nakon prethodnih napada, nastavila vježbe na poligonu Zimovnik kod Raške.

"Obuke izvode penzionisani srpski vojnici koji imaju visoke činove i koji poznaju Kosovo jer su možda služili u vojsci tokom rata sa nama. Izvode se vežbe za postavljanje protivtenkovskih mina u zimskim uslovima i za snajperiste", kazao je Kurti.

Oni su navodno mislili napasti u novembru, ali da to nisu uradili zbog izbora u Srbiji te da je drugi planirani termin bio u sedmici nakon izbora.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je izjavio da Kurti laže kada govori o pripremama za novi napad. Ističe da je Kurtijev cilj nastaviti napade na Beograd kako bi izbjegao obavezu da formira Zajednicu srpskih opština.

Osim što je negirao bilo kakvu umiješanost Vojske Srbije u Banjskoj, također je i uzvratio kazavši da je u ovoj godini bilo 174 napada na Srbe na Kosovu.