Hrvatska
0

Kulminirao sukob Ive Josipovića i Jadranke Kosor

SRNA
Ivo Josipović (Foto: Fotoservis)
Ivo Josipović (Foto: Fotoservis)
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je premijerku Jadranku Kosor da pokrene proceduru za njegov opoziv ukoliko smatra da je on svojim govorom u parlamentu BiH prekršio hrvatski Ustav.

"Pozivam premijerku da u Saboru pokrene proceduru za opoziv predsjednika Republike, ali ako ne uspije, očekujem njenu ostavku", rekao je Josipović.

On je ocijenio da su reakcije hrvatske Vlade na njegovu posjetu BiH pokazale nedostatak vizije za poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i za odnos prema BiH, odnosno za položaj Hrvata u BiH.

"Moj govor im je otvorio vrata za ravnopravno sjedenje za stolom, da objedine svoje snage i da se izbore za ono što im pripada, dakle jednaka ustavna prava", rekao je Josipović u intevjuu za zagrebačku Novu TV.

On je dodao da je njegov govor u parlamentu BiH u kojem je izrazio duboko žaljenje što je Hrvatska "svojom politikom u devedesetim godinama prošlog vijeka doprinijela stradanjima ljudi i podjelama", u skladu sa hrvatskim Ustavom i mirotvornom spoljnom politikom i da nije u suprotnosti sa Deklaracijom Hrvatskog sabora o domovinskom ratu.

Josipović je rekao da je dva dana prije posjete BiH zvao Kosorovu da dođe na Pantovčak kako bi se dogovorili o njegovu putu u Sarajevo, ali da se ona nije odazvala pozivu. 

"Mislim da je ova turneja bila vrlo važna za Hrvatsku prije svega, ali i za Hrvate u BiH. Po prvi puta se dogodilo pomirenje na djelu", rekao je Josipović i dodao da osudu govora od strane Vlade u Zagrebu prije svega doživljava negativnim za Hrvatsku, dok je s druge strane dobio podršku SAD i međunarodne zajednice. 
Nakon ove izjave hrvatskog predsjednika, Kosor je poručila da nikada nikome nije spomenula da će pokrenuti postupak za opoziv Josipovića i da joj ne pada na pamet da podnosi ostavku.

"Nisam ni razmišljala o njegovoj ostavci i ne znam odakle mu ta ideja. Predlažem predsjedniku da prestane slati poruke preko medija, da sjednemo za stol, kao što sam to još u petak predložila", rekla je Kosor i dodala da je predsjednik države na može pozvati da podnese ostavku jer nema te ustavne mogućnosti.

Vladajući HDZ, na čijem je čelu Kosor, najoštrije je odbacio dio Josipovićevog govora u kome se tvrdi da je Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama prošlog vijeka "doprinijela politici koja je požnela rat, smrt i sakaćenje hiljada, miliona raseljenih, uništene ekonomije i uništene porodice".

Josipović i Kosor sastaće se sutra u Jasenovcu, prvi put nakon posjete hrvatskog predsjednika BiH. 

Oni bi u Jasenovcu trebalo da prisustvuju komemorativnom skupu povodom 65. godina od proboja logoraša iz zloglasnog ustaškog logora.