{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kučan: I veliki novac ne bi spasio raspad Jugoslavije

S
3.9.2011. u 13:28
0
31
Kučan: I veliki novac ne bi spasio raspad Jugoslavije
0
Kučan: I veliki novac ne bi spasio raspad Jugoslavije
Milan Kučan
Bivši slovenački predsjednik Milan Kučan smatra da je međunarodna zajednica za vrijeme jugoslovenske krize činila pogrešne korake, jer je trebala da kontroliše procese mirne podjele republika umjesto što je intervenisala i spašavala Jugoslaviju.
On je ocijenio da je međunarodna zajednica počelo prekasno da se bavi jugoslovenskom krizom i da iz današnje istorijske logike Jugoslavija nije imala perspektivu.

"SAD i Evropska unija pokušali su da spase Jugoslaviju i u trenutku kada je bilo jasno da su unutrašnje protivurječnosti i dezintegracioni procesi otišli predaleko, tako da država u kojoj neki narodi nisu videli svoju budućnost faktički više nije postojala", rekao je Kučan za skopski list "Dnevnik".

Na pitanje da li bi novac u iznosu od 5,5 milijardi dolara koje je ponudila evropska trojka, kao i pridruženo članstvo Jugoslavije u EU, neposredno prije proglašenja slovenačke nezavinosti spasilo SFRJ raspadanja, Kučan je rekao da je uvjeren da i to ne bi pomoglo.

"Krajem maja 1991. godine u Beogradu su došli Žak Delor, tadašnji predstavnik Evropske komisije, i Žak Santer, koji je predsjedavao Evropskom zajednicom, zabrinuti zbog stanja u Jugoslaviji, koje se dodatno zaoštrilo jer Stipe Mesić nije izabran u Predsjedništvo SFRJ. Za sprovođenje reformi oni su ponudili finansijsku podršku, a reforme su bile i uslov za početka pregovora o pridruživanju Jugoslavije ka Evropskoj zajednici", rekao je Kučan.

On je naveo da je ponuda odbijena jer su zaoštreni odnosi u Jugoslaviji tražili mnogo više od ekonomskih reformi, a to su duboke političke reforme i novi dogovor jugoslovenskih republika u definisanju smisla i principa zajedničkog života, oblika i funkcionisanja u zajedničkoj državi.

"Bio je potreban sprorazum koj bi garantovao potpunu ravnopravnost naroda Jugoslavije i dosljedno poštovanje ljudskih prava. Milijarde dolara nisu mogli da budu zamjena za nesposobnost i nepripremljenost političkih rukovodstava za jedan takav sporazum, koji je mogao da spriječi nasilni raspad zemlje i krvavi rat", rekao je Kučan.

On tvrdi da nije imao nikakav dogovor sa tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o odvajanju Slovenije iz SFRJ."Sa takvim `mojim` takozvanim dogovorima manipulisani su režiseri rata u Hrvatskoj, i protiv BiH", rekao je Kučan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: