|

Krivokapić: U Crnoj Gori bit će raspisani izbori za predsjednika

Krivokapić: U Crnoj Gori bit će raspisani izbori za predsjednika
0
F
FENA
13.1.2013. u 12:05
2
komentara
0

dijeljenja
Krivokapić: U Crnoj Gori bit će  raspisani izbori za predsjednika Ranko Krivokapić
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić obavezan je, po zakonu, da do kraja iduće sedmice raspiše izbore za predsjednika te države. Ti predsjednički izbori bit će peti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.
Aktuelnom predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću mandat ističe 21. maja. Prema zakonu, Krivokapić je dužan da raspiše predsjedničke izbore najkasnije 120 dana prije isteka mandata aktuelnom predsjedniku.

To znači da Krivokapić mora raspisati predsjedničke izbore do 20. januara, a od datuma raspisivanja do održavanja izbora ne može proći manje od 60 ni više od 90 dana. Krivokapić je ranije najavio da će prije raspisivanja predsjedničkih izbora obaviti konsultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Kandidaturu na predsjedničkim izborima do sada je zvanično najavio jedino lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić.

Aktuelni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je uvjerenje da bi pobijedio na predstojećim predsjedničkim izborima u toj državi ako ga njegova Demokratska partija socijalista (DPS) ponovo kandiduje na tu funkciju.

Kazao je da će prihvatiti kandidaturu za predsjednika Crne Gore ukoliko to bude stav DPS-a, ali je spreman i da podrži nekog drugog kandidata ako tako odredi ta partija.

U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenja da li Vujanović ima pravo na još jedan predsjednički mandat. On je do sada dva puta biran za crnogorskog predsjednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Vujanović je, prema istraživanju javnog mnijenja, trenutno najpopularniji političar u Crnoj Gori, a podjednako uživa povjerenje i Crnogoraca i Srba.

Socijaldemokratska partija, manji partner u vladajućoj koaliciji, međutim, smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsjednički mandat. DPS je ranije saopćio da će do 25. januara donijeti odluku o kandidatu te stranke na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...