Plata u BiH, penzija u Hrvatskoj
0

Krivična prijava protiv Nike Lozančića

Sarajevo-x.com
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv dopredsjednika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nike Lozančića (1957.) zbog počijenja kaznenog djela protiv imovine prijevarom.

Na taj se način okrivljenik nepripadno materijalno okoristio za iznos od oko 600.000,00 kuna za koji je oštetio budžet Republike Hrvatske. Predloženo je da mu se oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelom.

Kako prenosi FTV, na teret mu se stavlja da u namjeri da se nepripadno materijalno okoristi, od 2. februara 2000. do 14. septembra 2009. u Zagrebu, nakon što je na temelju rješenja Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske od 3. maja 1999. kao vojni osiguranik stekao pravo na invalidsku mirovinu, nije početkom februara 2000. obavijestio navedeni Fond da se kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine nalazi u osiguranju od 3. februara 2000.

Naime, okrivljenik je znao da je dužan prijaviti svaku promjenu nastalu u ličnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo ili na opseg korištenja prava mirovine i da stjecajem osiguranja kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH gubi pravo na isplatu mirovine, javlja Hrvatska radiotelevizija.