Krasnići: Očekujemo pomoć Hrvatske u priznanju Kosova

F
FENA
24.11.2011. u 09:25
0
5
Krasnići: Očekujemo pomoć Hrvatske u priznanju Kosova
0
Krasnići: Očekujemo pomoć Hrvatske u priznanju Kosova Jakup Krasnići
Kosovo očekuje potporu Hrvatske u daljnjem procesu priznanja neozavisnosti i primanju te najmlađe evropske države u međunarodne institucije, izjavio je u srijedu u Prištini predsjednik kosovske skupštine Jakup Krasnići na sjednici parlamenta u povodu posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića.
"Zahvalni smo na solidarnosti prijateljskoga hrvatskog naroda i očekujemo nastavak pomoći za međunarodno priznanje, uključujući i potporu za članstvo u međunarodnim institucijama", rekao je Krasnići obraćajući se parlamentarcima i hrvatskom izaslanstvu.

Dodao je da je Kosovo suočeno s brojnim unutarnjim i vanjskim izazovima, osobito s "politikom mržnje" Srbije prema svojoj bivšoj pokrajini koja je 2008. proglasila nezavisnosti.

"Beograd potiče kriminalne strukture koje ometaju integraciju srbijanske zajednice. Srbija mora odustati od intervencionističke politike, politike mržnje i nanošenja štete Kosovu", istaknuo je Krasnići i dodao da će kosovske vlasti uprkos tomu nastaviti voditi politiku "ljubavi i pomirenja".

Istaknuvši zadovoljstvo što govori pred skupštinom nezavisnog Kosova, Bebić je rekao da je na kraju mandata ovoga saziva Sabora došao pružiti potporu toj prijateljskoj državi.

"Želim jasno naglasiti da Hrvatska snažno podupire integritet i nedjeljivost kosovskog teritorija", rekao je Bebić i ocijenio da je za rješenje otvorenih pitanja sa Srbijom potrebna jača saradnja Prištine i Beograda.

"Više saradnje, dijaloga i razumijevanja obuju strana potrebno je u rješavanju zastalih pregovora. Rješavanje pitanja koja opterećuju svakodnevni život ljudi s obije strane utire put stabilnosti napredovanja prema evropskim integracijama", rekao je Bebić i obećao Kosovu, kao i svim susjednim zemljama, svu pomoć na tome putu.

Skupština Kosova proglasila je nezavisnost 17. februara 2008., uz jamčenje prava srpskog i ostalih manjinskih naroda. Tu odluku Srbija ni danas ne prihvaća, dok su nezavisnost nove države uskoro priznale SAD, Velika Britanija, Njemačka, te ukupno 80 država članica UN-a. Među državama koje ne priznaju Kosovo je i pet članica EU-a.

I Krasnići i Bebić u svojim su govorima istaknuli važnost zaštite kosovske manjine u Hrvatskoj i hrvatske na Kosovu, pri čemu je predsjednik kosovskog parlamenta iznio stajalište da bi u skorim promjenama ustava malobrojnu hrvatsku zajednicu trebalo priznati kao nacionalnu manjinu.

Hrvatsko izaslanstvo posjetit će u četvrtak Janjevo kod Prištine gdje živi oko 300 Hrvata, najbrojnija hrvatska zajednica na Kosovu koja je 1991. imala 8.800 pripadnika i koja se kao manjina ne spominje u kosovskom ustavu.

Susrest će se i s pripadnicima 8. Hrvatskog kontigenta u sastavu NATO-ove mirovne misije KFOR, ukupno 20 vojnika većinom iz ratnog vazduhoplovstva i protuzračne odbrane čija je temeljna zadaća prevoziti ljude i teret.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: