Regija
0

Kramarić: Nemam saznanja o zločinima za koje se terete Glavaš i ostali

FENA
Bivši osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić izjavio je danas, svjedočeći na suđenju u slučajevima "garaža" i "selotejp", da nema saznanja o zločinima za koje se terete hrvatski saborski zastupnik Branimir Glavaš i ostali optuženici, iako je tijekom rata čuo priče o neobičnim nestancima osječkih Srba.

"Prvo su dolazile vijesti, isprva o upadima u kuće civila, a kasnije i da neki civili nestaju", kazao je Kramarić koji tvrdi kako se osobno zalagao da se tijekom rata ne događaju stvari zbog kojih bi se kasnije mogli sramiti.

Odnos s Glavašem opisao je korektnim, no kaže da se nije miješao u odluke vezane uz obranu grada. Za prvooptuženog u slučajevima ratnih zločina nad srpskim civilima kazao je i da je 1991. bio metaforu ljudi koji su bili spremni braniti grad i državu.

"Nisam se miješao u obranu, osim što sam pružao logističku potporu, pa nemam saznanja o bilo kojem događaju za koji se tereti Glavaš i ostali optuženici", rekao je Kramarić.

Bivši predsjednik osječke Skupštine, a kasnije i dugogodišnji gradonačelnik detaljno je opisao i atmosferu te djelovanje vlasti u ratnom Osijeku. Sve se, kaže, poèelo mijenjati polovicom 1991., nakon ubojstva redarstvenika u Borovom Selu, a otvoreni sukobi počeli su nakon ubojstva bivšeg policijskog načelnika Josipa Reihl Kira. Gradom je tada prestala vladati samo regularna civilna vlast, a uz nju se pojavila i vojno-policijska vlast dio koje je bio i Glavaš.

Na pitanje predsjednika sudskog vijeća zašto je u svojoj knjizi, opisujući početak rata u Osijeku, Glavaša označio kao vođu propale akcije u Tenji Kramarić je kazao da njegovu knjigu ne treba shvaćati previše ozbiljno jer je imao i druge intencije koje nisu isključivo faktografske.

U nastavku današnje rasprave Kramarić bi trebao odgovarati na pitanja obrane optuženih.