Nestalo 100 listića
0

Krađa glasačkih listića odlaže objavljivanje rezultata u Sloveniji

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izborna tišina u Sloveniji produžena je do 20 sati, pošto će tada biti zatvoreno posljednje glasačko mjesto na današnjim parlamentarnim izborima.

Kada prestane izborna tišina bit će objavljeni prvi nezvanični i nepotpuni rezultati uporednog glasanja na slovenačkim elektronskim medijima.

Predsjednik Državne izborne komisije Anton Gašper Frantar rekao je da je do kašnjenja došlo zbog komplikacija sa navodno ukradenim glasovima u Tržiču, gdje će glasačka mjesta biti zatvorena tek u 20 sati.

Slovenačka okružna izborna komisija privremeno je danas zatvorila sva birališta u Tržiču, koje ima nešto više od 100.000 birača, zbog sumnji u krađu 100 glasačkih listića.

Glasački listići su, kako prenose slovenački mediji, ukradeni između petka i nedjelje, ali predsjednica okružne izborne komisije u Tržiču Nevenka Hafner ne isključuje ni mogućnost da su samo negdje zagubljeni.

Očekuje se da će na vanrednim parlamentarnim izborima najviše glasova osvojiti stranka bivšeg premijera Janeza Janše, ali nijedna partija najvjerovatnije neće moći sama da formira vladu.

U Sloveniji pravo glasa ima 1,7 miliona birača, od ukupno oko dva miliona stanovnika, a na izborima biraju 90 članova parlamenta od ukupno 1.300 kandidata za poslanike.