{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kraće vinjete tek sredinom 2009.?

F
FENA
13.11.2008. u 16:26
0
1
Kraće vinjete tek sredinom 2009.?
0
Kraće vinjete tek sredinom 2009.?
U Sloveniji će prije kraja ovog mjeseca početi prodaja automobilskih vinjeta za iduću godinu, a unatoč pritisku iz Bruxellesa za sada nisu tiskane i jeftinije vinjete za kraća razdoblja kojima bi se išlo na ruku putnicima u tranzitu.
Prodaja 1,5 miliona narandžastih godišnjih vinjeta započet će ovih dana, a najkasnije do 1. decembra, objavila je u četvrtak agencija za autoceste DARS, dok će prodaja polugodišnjih početi sredinom idućeg mjeseca.

Unatoč opomenama iz Bruxellesa da Ljubljana što prije uvede kraće i jeftinije vinjete kako se ne bi diskriminirali strani vozači u tranzitu, malo je vjerojatno da će se to dogoditi prije sredine iduće godine, navode slovenski mediji. Uzrok tome je sporost zakonodavnog postupka, jer bi za takvu odluku bilo potrebno promijeniti zakon o cestama i uredbu o vinjetama, ali i negativan odaziv javnosti do kojega bi došlo ako se pokaže da će zbog kraćih vinjeta morati znatno poskupiti godišnje vinjete kojima se koriste domaći vozači, a njihova je cijena 55 eura.

Zbog toga su predstavnici buduće vlade vrlo suzdržani u ocjenama kada bi do uvođenja kraćih vinjeta moglo doći, dok aktualna tehnička vlada, koja odlazi kroz nekoliko dana, i dalje ustraje na tome da vinjete ne krše europska pravila, kako su ovih dana ponovili europski povjerenik za transport Antonio Tajani i povjerenica za regionalnu politiku Danuta Huebner.

Aktualni ministar prometa Radovan Žerjav izjavio je da se kraće vinjete ne mogu uvesti prije sredine iduće godine. Žerjav je stajalište Europske komisije o potrebi kraćih vinjeta nazvao ucjenjivačkim, jer je zbog tog spora Bruxelles Sloveniji privremeno obustavio korištenje sredstava za gradnju cesta iz europskih fondova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: