{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kraće vinjete tek sredinom 2009.?

F
13.11.2008. u 16:26
0
1
Kraće vinjete tek sredinom 2009.?
0
Kraće vinjete tek sredinom 2009.?
U Sloveniji će prije kraja ovog mjeseca početi prodaja automobilskih vinjeta za iduću godinu, a unatoč pritisku iz Bruxellesa za sada nisu tiskane i jeftinije vinjete za kraća razdoblja kojima bi se išlo na ruku putnicima u tranzitu.
Prodaja 1,5 miliona narandžastih godišnjih vinjeta započet će ovih dana, a najkasnije do 1. decembra, objavila je u četvrtak agencija za autoceste DARS, dok će prodaja polugodišnjih početi sredinom idućeg mjeseca.

Unatoč opomenama iz Bruxellesa da Ljubljana što prije uvede kraće i jeftinije vinjete kako se ne bi diskriminirali strani vozači u tranzitu, malo je vjerojatno da će se to dogoditi prije sredine iduće godine, navode slovenski mediji. Uzrok tome je sporost zakonodavnog postupka, jer bi za takvu odluku bilo potrebno promijeniti zakon o cestama i uredbu o vinjetama, ali i negativan odaziv javnosti do kojega bi došlo ako se pokaže da će zbog kraćih vinjeta morati znatno poskupiti godišnje vinjete kojima se koriste domaći vozači, a njihova je cijena 55 eura.

Zbog toga su predstavnici buduće vlade vrlo suzdržani u ocjenama kada bi do uvođenja kraćih vinjeta moglo doći, dok aktualna tehnička vlada, koja odlazi kroz nekoliko dana, i dalje ustraje na tome da vinjete ne krše europska pravila, kako su ovih dana ponovili europski povjerenik za transport Antonio Tajani i povjerenica za regionalnu politiku Danuta Huebner.

Aktualni ministar prometa Radovan Žerjav izjavio je da se kraće vinjete ne mogu uvesti prije sredine iduće godine. Žerjav je stajalište Europske komisije o potrebi kraćih vinjeta nazvao ucjenjivačkim, jer je zbog tog spora Bruxelles Sloveniji privremeno obustavio korištenje sredstava za gradnju cesta iz europskih fondova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: