Slovenci upozoravaju
0

"Kraće vinjete" neće biti jeftinije

FENA
Bude li Slovenija zbog upozorenja Europske komisije morala uvesti vinjete za kraća razdoblja, desetodnevna vinjeta trebala bi stajati najmanje 15 eura, kako bi se osigurali potrebni prihodi za servisiranje dugova i gradnja cesta, iznose slovenski mediji koji se pozivaju na jednu studiju državne agencije za autoceste (DARS).

"Kraće vinjete sigurno neće biti jeftine", komentirao je tu informaciju za Slovensku televiziju sadašnji ministar prometa Radovan Žerjav.

Europska komisija nedavno je izdala Sloveniji upozorenje prema kojemu je sadašnji sustav naplate cestarina putem vinjeta diskriminatoran prema stranim vozačima koji rijetko koriste slovenske ceste, a za tranzit svejedno moraju kupiti polugodišnju vinjetu od 35 eura. Bruxelles je dao do znanja da će postupak započet opomenom obustaviti ako Slovenija uvede kraće, tranzitne vinjete s nižim cijenama. Moguænost uvođenja kraćih vinjeta u idućoj godini potvrdio je ovog tjedna predsjednik vlade Janez Janša.

No, prema spomenutoj studiji DARS-a, u slučaju uvođenja kraćih vinjeta za putnike u tranzitu, "ceh" kraćih tranzitnih vinjeta platili bi slovenski vozači jer bi ih godišnja vinjeta stajala najmanje 150 eura, umjesto 55 kako je obećala vlada koja sada odlazi.

Ministar prometa vlade u Janšinoj vladi Radovan Žerjav rekao je za Slovensku televiziju da je do opomene Bruxellesa možda došlo zbog promjene na mjestu europskog povjerenika i da za opomenu Bruxellesa nije bilo razloga. "S bivšim povjerenikom Jacquesom Barrotom bio sam u odličnim odnosima, a za opomenu Europske komisije o vinjetama nije bilo argumenata", naveo je Žerjav. Barrota je nedavno na mjestu europskog povjerenika za transport zamijenio Talijan Antonio Tajani.