Regija
0

Koštunicin odgovor "neutralnom" Solani

FENA
Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica odbacio je danas tvrdnju visokog predstavnika Evropske unije Javiera Solane da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju statusno neutralan za Kosovo, uz poruku Solani da nije podesno da se poredi s njim ko više voli Srbiju.

"Iz izjave Javiera Solane moglo bi se zaključiti kako se on zalaže za Srbiju i da Kosovo ostane u Srbiji, a da sam ja protiv toga. A glavni Solanin argument glasi da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju statusno neutralan za Kosovo", navedeno je u saopštenju premijera.

"Ako je tačna Solanina tvrdnja, šta je onda on u svojstvu zvaničnika EU radio u Prištini kada je ljudima za koje je Srbija raspisala potjernice čestitao nezavisnu državu? Da li je odluka da EU pošalje misiju Euleks za provođenje Ahtisaarijevog plana kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da li je time sporazum ostao statusno neutralan? Da li je priznanjem Kosova od strane 18 država EU prekršen SSP i da li je poslije tog protivpravnog čina SSP ostao statusno neutralan? Da li ove države koje su priznale nezavisnost Kosova kada u svojim parlamentima budu ratifikovale SSP poništavaju svoju odluku o priznavanju Kosova i vraćaju ga u neutralni status ili ratifikuju sporazum koji važi za prepolovljenu Srbiju bez Kosova?", pita Koštunica i ističe da "se zna tačan odgovor na ova pitanja, ako se ne bavimo prevarama".

"Ako ga ne zna Solana, zna ga svaki građanin Srbije. Kao što svaki Srbin zna da Solanina odluka da se bombarduje Srbija nije bila neutralna, već potpuno bezumna. Kao što svaki Srbin zna da odluka da se gradi Bondstil nije statusno neutralna, već da je riječ o izgradnji glavnog grada prve NATO države koju je Solana započeo da stvara bombardovanjem Srbije", uvjeren je Koštunica, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, "svi isto tako dobro znamo da ni Ahtisaarijev plan koji primjenjuje misija Euleks nije statusno neutralan, već nalaže da je NATO konačan organ vlasti na Kosovu".

"Solana bi morao da vodi računa da su njegove zadužbine razne ruševine po Srbiji još vidljive, pa ako ništa drugo zbog toga nije podesno da se sa mnom poredi ko više voli Srbiju", zaključio je Koštunica.