Regija
0

Koštunica: Srbiji mjesto u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider Demokratske stranke Srbije i predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je "Srbiji mjesto u Evropskoj uniji (EU)", ali da ona u nju ne treba da uđe "četveronoške" već uspravno kao što su to učinile i sve druge članice.

"Da ne bude nikakvog dvoumljenja, mislim da je Srbiji mjesto u EU, ali da u EU uđe na normalan način kao i svaka druga zemlja", rekao je Koštunica gostujući sinoć na Televiziji B92.

On je, objašnjavajući svoje protivljenje potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU u sadašnjim okolnostima, rekao da se prije potpisivanja mora nedvosmisleno utvrditi u kojim granicama EU vidi Srbiju.

Prema njegovim riječima, član 135 parafiranog SSP-a zaista govori o Srbiji kao cjelini u skladu s Rezolucijom 1244 VSUN-a, ali nije poznato da li će sporazum u istom obliku biti ponuđen i na potpisivanje.

Čak i da se tim sporazumom garantira teritorijalna cjelovitost Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244, Srbija bi, prema Koštunicinim riječima, trebalo da traži dodatne garancije svog integriteta.

"Potrebno je sjesti i sa njima razgovarati, i svaku nedoumicu otkloniti... Potrebno je otvoriti četvere oči, jer postoje oni koji bi očigledno da zatvore oči", rekao je Koštunica.

On je istakao da ne postoji razlog da se o pitanju koje je za Srbiju od najvećeg značaja ne razgovara, posebno ako se ima u vidu da se u prošlosti sa EU detaljno pregovaralo "o svakakvim tričarijama".

"Jedino što mene brine jeste neozbiljnost i olakotnost da se taj sporazum po svaku cijenu prihvati", rekao je Koštunica komentirajući insistiranje koalicije "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" da se SSP što prije potpiše.

Koštunica je, kako prenosi Tanjug, odgovarajući na optužbe da je skrenuo s evropskog puta, podsjetio da je Srbija dok je on bio na čelu vlade načinila odlučujuće pomake ka EU, i objasnio da je u predizbornoj kampanji otvarajući toplanu u Čačku koja je izgrađena novcem iz evropskih fondova htio da ukaže na potrebu saradnje sa EU.

Odgovarajući na tvrdnje političkih oponenata da "narodnjačka koalicija" želi da izolira Srbiju, Koštunica je istakao da nijedna država nije nagovijestila da će promijeniti svoj odnos prema Srbiji u zavisnosti od ishoda predstojećih izbora.

Koštunica je odbacio kao neistinu tvrdnje da je DSS napravio sporazum o formiranju koalicije sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) poslije izbora zakazanih za 11. maja, ali je istakao i da stranke ne dijeli na podobne i nepodobne.

"Nema sporazuma sa SRS-om. Iza tih priča stoje oni isti koji su tvrdili da će bez izbora DSS napraviti koaliciju sa SRS-om. Lagali su onda, lažu i sada", izjavio je Koštunica.

Na pitanje zašto je predizborna kampanja "narodnjačke koalicije" usmjerena protiv koalicije okupljene oko Demokratske stranke (DS), ali ne i protiv SRS-a, Koštunica je odgovorio podsjećanjem da nije opozicija ta koja je srušila vladu.

"Ovu vladu nije srušila opozicija, nisu je srušili radikali. Spor koji je započeo sa DS i G17 plus oko Kosova je, prirodno, nešto čime se bavim u kampanji. SRS sa tim nema nikakve veze", kazao je on.

Objašnjavajući pojačanu retoriku kojom se služi u predizbornoj kampanji, Koštunica je rekao da je ton njegove kampanje diktiran ozbiljnošću situacije u kojoj se Srbija nalazi.

"Tim jezikom ne bih govorio da ne vidim ono što se dešava, što se ne dešava nijednoj zemlji na svijetu, a to je da se Srbiji otimaju dio teritorije. Moram da budem jasan u odnosu prema svima onima koji misle da to i nije tako strašno", objasnio je on.

Koštunica je dodao da izjava da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova koju često upotrebljavaju zvaničnici liste "Za evropsku Srbiju" sama po sebi ne znači ništa ukoliko je ne prati i aktivan pristup u borbi za očuvanje južne pokrajine.

Kako je pojasnio, DS i G17 plus, između ostalog, nisu željeli da se pokrenu tužbe protiv država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Da je politika bila odlučnija, da se nije svodila samo na rečenicu: nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, da su odmah krenule tužbe, možda bi uspjeli da još jedan broj zemalja odvratimo od priznavanja nezavisnog Kosova", istakao je Koštunica.