Regija
0

Koštunica: Priče o samoizolaciji Srbije su propaganda

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Vlade Srbije u ostavci i čelnik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je kako je zalaganje da Srbija eurointegracije može nastaviti samo s Kosovom kao svojim dijelom nije uvjetovanje, zatvaranje niti samoizolacija.

Koštunica je naveo da je to zalaganje ono što ga razlikuje od predsjednika Srbije i čelika Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića koji "bespogovorno poručuje - Europa nema alternativu, sve drugo je samoizolacija", u razgovoru za izdanje beogradskog lista Politika od ponedjeljka čije dijelove u nedjelju objavljuje agencija Beta.

Koštunica je rekao kako je neobjašnjiva sama pomisao da bi se neka zemlja mogla podvrći samoizolaciji i da se tu radi o "najgorem vidu propagande".

"Umjesto propagande neophodno je da se povede ozbiljan razgovor sa EU", smatra premijer Srbije dodajući da se DSS i on zalažu za takav razgovor, dok druga strana, odnosno DS i Tadić, prihvaćaju da je stvar već riješena.

"Druga strana", kazao je, prihvata da "na putu k europskim integracijama ne treba biti nikakvih prepreka, pa dakle ni ozbiljnih razgovora, a sve će se završiti time što ćemo reći da nikada nećemo priznati neovisnost Kosova", a to "apsolutno ništa ne znači".

Koštunica je ocijenio da povlačenje veleposlanika iz zemalja koje priznaju Kosovo nije prepreka da Srbija adekvatno brani svoje interese.

"Povlačenje veleposlanika je poruka da na političkom planu s tim državama imamo problem. Politička suradnja s zemljama koje su priznale jednostranu neovisnost mora biti reducirana, ne zbog nekog revanšizma, nego prosto zato što hoćemo obeshrabriti druge zemlje da krenu tim putem", rekao je on dodajući kako s druge strane Srbija ima "interes da s tim državama surađuje ekonomski".

"Ta ekonomska suradnja nam samo pomaže i što je osobito važno na međunarodnom planu nema ni najmanjeg lošeg efekta u našoj obrani Kosova", smatra Koštunica.

Koštunica je rekao i da se pod neizravnim priznavanjem Kosova podrazumijeva i "sklapanje sporazuma s EU a da prije toga niste čisto i jasno utvrdili da li službeno EU poštuje međunarodno priznate granice Srbije".