Regija
0

Koštunica pregovara s Radikalima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice počela je u ponedjeljak pregovore o formiranju nove vlade sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja, potvrdio je u ponedjeljak navečer glasnogovornik DSS-a Andreja Mladenović.

Gostujući u emisiji "Mandatarenje" Televizije B92 Mladenović je isključio mogućnost bilo kakvih pregovora o budućoj vladi s Demokratskom strankom (DS) predsjednika Srbije Borisa Tadića.

On je to obrazložio udaljavanjem dvije stranke zbog nedavnog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom (EU), što je Koštunica nazvao izdajom i protudržavnim činom.

"Očekujem dogovor o vladi između DSS-a, SRS i Socijalističke partije Srbije (SPS), a vjerojatno ćemo razgovarati i s jednom manjinskom strankom", kazao je Mladenović.

Postojanje pregovora o budućoj vladi s DSS-om u istoj je emisiji potvrdio i glavni tajnik SRS Aleksandar Vučić, dodajući da je na pomolu i koalicija te dvije stranke sa SPS-om u Beogradu.

Dužnosnik SPS-a Branko Ružić izjavio je da predsjednik te stranke Ivica Dačić još nije službeno razgovarao s predstavnicima DSS-a i SRS-a, a sam Dačić je odmah nakon izbora najavio da će mu prvi sugovornik u pregovorima o eventualnoj koaliciji biti Vojislav Koštunica i njegov DSS.

Prema podacima Republičke izborne koalicije, na temelju 95,16 posto obrađenih biračkih mjesta, lista "Za europsku Srbiju" Borisa Tadića osvojila je 102 mandata (od ukupno 250) u budućem parlamentu, SRS će imati 77 mandata, koalicija Koštuničinog DSS-a i Nove Srbije (NS) Velimira Ilića imat će 30 mandata, a koalicija SPS-a, Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i Jedinstvene Srbije (JS) imat će 20 mandata.

Liberalno demokratska partija (LDP) osvojila je 14 mandata, a slijede Mađarska koalicija s četiri zastupnika, Bošnjačka koalicija Sulejmana Ugljanina dva, te Koalicija Albanaca Preševske doline s jednim zastupnikom u budućem parlamentu.

Za formiranje većine u parlamentu treba prikupiti 126 od ukupno 250 zastupnika u Skupštini Srbije.