Regija
0

Koštunica pozvao Rehna da kaže koje će granice Srbija poštivati EU

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica pozvao je europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da "odmah priopći koje granice Srbije će poštivati Europska unija (EU)" prilikom potpisivanja sporazuma sa Srbijom.

Navodeći, u izjavi za beogradske "Večernje novosti" od četvrtka, da su sve parlamentarne stranke i institucije u Srbiji "javno i nedvosmisleno potvrdile" da Srbija treba biti ravnopravna članica EU, Koštunica navodi da se pitanje granica Srbije nameće posebno nakon zaključaka Europske komisije koja je konstatirala da je Priština proglasila neovisnost, a ignorirala da su srbijanska vlada i Skupština poništile tu odluku.

"Nakon proglašenja lažne države 17. veljače i nakon odluke EU da protupravno pošalje misiju Eulex za provođenje odbačenog Ahtisaarijevog plana, u Srbiji se opravdano otvorilo pitanje u kojim granicama EU priznaje Srbiju", upitao je Koštunica.

Koštunica je dodao da "svaki sporazum Srbije i EU podrazumijeva da obje strane znaju koje su granice Srbije", te bi stoga bilo važno čuti odgovor Ollija Rehna "poštuje li EU, u sporazumima koje treba potpisati sa Srbijom, teritorijalnu cjelovitost Srbije".

Zbog neslaganja oko pitanja europskih integracija u Srbiji je ponovo otvorena politička kriza, nakon što je predsjednik parlamenta u srijedu prekinuo sjednicu Skupštine, koja je trebala početi raspravom o rezoluciji Srpske radikalne stranke (SRS) po kojoj bi nastavak pregovora s Europskom unijom (EU) bio uvjetovan potvrdom suvereniteta Srbije i na Kosovu, sve dok se o prijedlogu rezolucije ne izjasni srbijanska vlada.

Rezoluciji SRS-a u parlamentu su potporu najavile Koštuničina Demokratska stranka Srbije (DSS) i njoj koalicijska Nova Srbija (NS) Velimira Ilića, te Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, dok su se o uskraćivanju potpore rezoluciji izjasnile Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića, G17 Plus Mlađana Dinkića, Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka i stranke manjina.

O prijedlogu rezolucije srbijanska vlada bi trebala donijeti mišljenje na sjednici tijekom dana. Većina ministara u vladi je iz redova Tadićeve DS i Dinkićeve G17 Plus te mediji procjenjuju da bi moglo doći do nadglasavanja Koštuničinih ministara, koji podržavaju raspravu o predloženoj radikalskoj rezoluciji.

U međuvremenu je srbijanski predsjednik Boris Tadić priopćio da će se, odmah nakon sjednice vlade u četvrtak, na izvanrednoj konferenciji obratiti novinarima, a lider radikala Tomislav Nikolić najavio je da će radikali u Skupštini zatražiti smjenu predsjednika parlamenta Olivera Dulića, no dosad takva inicijativa još nije podnesena.

Sam Dulić je, za "Večernje novosti" od četvrtka, izjavio da će osobno podnijeti ostavku ako stigne 126 potpisa za njegovu smjenu (od ukupno 250 zastupnika), ali da će - budu li među tim potpisima i potpisi zastupnika DSS-a - to značiti i novu parlamentarnu većinu i novu vladu te da cijela situacija "logično vodi novim izborima".