Regija
0

Koštunica: Politički sporazum koji nudi EU je obmana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon što je to učinio premijer Srbije Vojislav Koštunica, i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić, te prvi čovjek Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić zatražili su zakazivanje izvanredne sjednice Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o Kosovu i ponašanju Europske unije.

Predsjednik srbijanske vlade Vojislav Koštunica u priopćenju je ocijenio da je politički sporazum koji je EU ponudila Srbiji "obmana" i zatražio da se Skupština Srbije odmah sastane i očituje o njemu i najavljenoj misiji EU na Kosovu.

U političkom sporazumu koji je Europska unija ponudila Beogradu "ne spominje se Kosovo niti budući status južne pokrajine", rečeno je agenciji Beti u kabinetu potpredsjednika Vlade Srbije Božidara Đelića.

Dodaje se da taj sporazum isključivo nudi pogodnosti Srbiji i njime je predviđeno intenziviranje političke suradnje kako bi se "ubrzao napredak Srbije ka EU, uključujući i postizanje statusa kandidata za članstvo". Potpisivanje tog dokumenta planirano je za 7. veljače.

Sjednica Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o političkom sporazumu Srbije s Europskom unijom može biti sazvana na zahtjev najmanje jedne trećine zastupnika ili na zahtjev vlade, objavljuju beogradski mediji.

Zastupnici iz zastupničkog kluba Koštuničine Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, ministra Velimira Ilića, kako navode mediji, već prikupljaju potpise za izvanrednu sjednicu. U tom klubu ima 35 zastupnika i potrebno im je još 49 zastupničkih potpisa da bi se zakazala izvanredna sjednica. Zastupnika radikala je 81, a socijalista 14.