Srbija
0

Koštunica osudio planove za potpisivanje političkog sporazuma EU i Srbije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srbijanski premijer u utorak je osudio planove za potpisivanje političkog sporazuma s Evropskom unijom kao trik koji ima za cilj prevariti bivšu jugoslavensku republiku da prihvati nezavisnost Kosova.

Izjava pokazuje duboke podjele u njegovoj koalicionoj vladi i s predsjednikom Borisom Tadićem oko pristupa Srbije EU i mogla bi zaprijetiti planovima da Srbija i zvanično bude na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, javio je Reuters.

"Potpisivanje predloga EU praktično bio značilo potpisivanje pristanka na nezavisnost Kosova, što bi dovelo Srbiju do toga da postane prva država koja će indirektno priznati nezavisno Kosoivo", navodi premijer Vojislav Koštunica u saopćenju za javnost.

Nakon izborne pobjede Tadića, koji podržava bliže veze s EU, blok je i zvanično pristao u ponedjeljak da pošalje policijsku i civilnu misiju na Kosovo.

Koštunica je upozoravao Bruxelles da će morati birati između veza sa Srbijom i podrške nezavisnom Kosovu s ogromnom albanskom većinom.

Očekuje se da pokrajina proglasi nezavisnost u predstojećim sedmicama i dobije podršku od EU i Sjedinjenih Država, uprkos žestokom protivljenju Srbije i njene ključne saveznice Rusije.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je da bi blok mogao zaključiti sporazum o saradnji, što znači da bi ubrzao članstvo Srbije jačanjem trgovine, političkog dijaloga, liberalizacije viza i obrazovanja, u četvrtak.