Regija
0

Koštunica: Odluka vlade o Kosovu povijesna

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je njegova Vlada u četvrtak "unaprijed" poništila buduću odluku o jednostranoj neovisnosti Kosova i ništavnim proglasila sve odluke Europske unije (EU) o slanju misije na Kosovo.

Na konferenciji za novinare u četvrtak poslije podne, koju je izravno prenosila i državna Radio-televizija Srbije, premijer je izjavio da ta Vladina odluka ima "povijesno značenje i predstavlja osnovu nacionalnog programa Srbije na Kosovu i Metohiji u narednom razdoblju".

Koštunica je rekao da "protupravno proglašenje neovisnosti" Kosova za koji dan postati stvarnost i da će stoga odluka Vlade o poništavanju proglašenja neovisnosti Kosova, unaprijed donijeta, biti aktivirana kada dođe do proglašenja neovisnosti".

Vladinom odlukom, po Koštuničinim riječima, bit će poništeni svi akti privremenih tijela vlasti na Kosovu kojima se narušava teritorijalni integritet Srbije i oni neće proizvesti nikakav pravni učinak u Srbiji. Odluka Vlade, kako je rekao, "nedvosmisleno predstavlja poziv svim Srbima da ostanu živjeti na Kosovu", za što će Srbija stvoriti uvjete i osigurati dodatna proračunska sredstva.

Posebice je naglasio da građani lojalni državi Srbiji "imaju pravo da ne poštuju nepravni, lažni poredak i lažnu državu".

Srbija, po riječima premijera Koštunice, ima pravo poduzeti i konkretne mjere protiv onih država koje će priznati neovisno Kosovo a "prevodi ih SAD". Odbio je odgovoriti o kojim se mjerama radi i dodao da svatko tko misli da Srbija neće prema tim državama poduzeti određene mjere "zatvara oči", s obzirom da je riječ o kršenju međunarodnog prava, Povelje UN-a i Rezolucije 1244 o Kosovu.

Srbijanski premijer kazao je da na sjednici Vlade nije bilo riječi o uvođenju izvanrednog stanja u zemlji, a postavljeno mu je i pitanje hoće li podržati zahtjev lidera radikala Tomislava Nikolića upućen njemu i predsjedniku Borisu Tadiću da zajednički organiziraju veliki miting ako Kosovo u nedjelju proglasi neovisnost. Koštunica je odgovorio da su dani koji slijede "težak trenutak" za Srbiju i da bi se na isti način ponašala svaka država koja bi se našla u istoj situaciji.

"Surađivat ćemo sa svim strankama i političkim snagama u zemlji, jer nam je potrebno nacionalno jedinstvo, a određene političke razlike i sukobi sad su u drugom planu", kazao je Koštunica bez izravnog očitovanja hoće li podržati Nikolićev zahtjev.

Izjavio je također da će se s predstavnicima kosovskih Srba sastati u nedjelju u Beogradu, a ne na Kosovu.