Regija
0

Koštunica: Događanja oko Kosova nisu završena priča

FENA
Poslije razgovora generalnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona i predsjedavajućeg Ministarskim vijećem EU Dimitrija Rupela u Srbiji nema dilema kako dalje rješavati stvari na Kosovu.

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da događanja oko Kosova nisu završena priča, da ima mjesta za optimizam u pogledu konačnog rješenja tog problema i da mnogo govori činjenica da je nepriznavanjem samostalnosti Kosova oko 150 država stalo na stranu Srbije. U vezi s kosovskim problemom stvari sve lošije stoje za one koji su priznali nezavisnost, a mnogo lakše nego što se očekivalo za samu Srbiju, izjavio je Koštunica.

Međutim, koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić tvrdi da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i da se poslije sastanka Ban Ki-Moona i Dimitrija Rupela vidi da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija predložiti neku vrstu posrednika koji bi pokušao da predloži osnovu za odluku za koju se sada ne zna kakva će biti, javio je Glas Amerike.

Janjić je ocijenio da je srpskim pregovaračima do sada polazilo za rukom samo ono za šta su imali podršku Rusije, a zatim i upozorio da su i Rusi potpuno svjesni da više neće biti razgovora o statusu.

A predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da i Rusija ima interes da Srbija postane članica Evropske unije, jer želi da preko Srbije transportira svoj gas i energente do država Unije. A Srbija će kad postane članica Evropske unije ostati dobar prijatelj Rusije, rekao je Tadić i istakao da nema dileme da će potpisivanje sporazuma sa EU privući u Srbiju i ruske investicije.