Sumnjalo se da su Mihailovićeve
0

Kosti sa Ade Ciganije nisu ljudske

SRNA
Draže Mihailović
Draže Mihailović
Kosti otkrivene već tokom prvog sata istraživanja potencijalnog mjesta strijeljanja i sahrane četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića na beogradskoj Adi Ciganliji nisu ljudske - piše nedjeljnik "Vreme" u najnovijem broju.

U Laboratoriji za antropologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu utvrdili su da kosti nisu ljudske.

   "Ispitali smo sve nalaze i utvrdili da se ne mogu dovesti u kontekst sa eventualnim grobom Mihailovića. Konkretno, pronađene kosti nisu ljudskog porijekla", rekla je profesorica anatomije Marija Đurić.

   "Vreme" navodi da poučena ovim iskustvom traženja i "nalaženja", Državna komisija planira nastavak istraživanja i iskopavanja na Adi Ciganliji u augustu, ali ovog puta po svim stručnim pravilima, sudsko-medicinskim, arheološkim i antropološkim.

   Članovi državne komisije su, samoinicijativno, 18. juna počeli iskopavanje na Adi Ciganliji, a u kopanju su im pomagali novinari, pa i prolaznici, i tada su pronađene kosti.

   Sekretar Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica onih koji su ubijeni poslije 1944. godine Srđan Cvetković izjavio je tada da su uspjeli "u veoma kratkom roku da, uz pomoć savremene tehnike, pronađu 15 kostiju, dijelove šaka i ruku, kao i ostatke lisica".

   "Dijelovi kostiju su oprljeni, što ukazuje na pokušaj uništavanja dokaza spaljivanjem", rekao je tada Cvetković.
   U dijelu javnosti već tada je krenula priča da su među nađenim kostima i Mihailovićeve, a te tvrdnje su plasirali i neki političari.