Regija
0

Kosovski vrh odbija prijedlog UN-a

FENA
Uoči sjednice Vijeća sigurnosti na kojoj bi se u srijedu navečer trebao razmatrati prijedlog glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o preoblikovanju misije UN-a na Kosovu (UNMIK) i raspoređivanju misije Europske unije (EULEX), kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaci ponovili su na konferenciji za novinare u Prištini da Kosovo odbija taj plan i pozvali prijateljske zemlje da i ovoga puta stanu u obranu neovisnosti i suvereniteta Kosova.

Plan Ban Ki-moona od šest točaka predviđa veća prava za Srbe na Kosovu pa bi tako za policiju, carine, sudstvo, graničnu kontrolu na područjima gdje su Srbi u većini ovlasti imala međunarodna misija, a ne kosovske institucije. Prihvaćanje tog rješenja za srpsku stranu je uvjet pristanka na raspoređivanje EULEX-a na području cijelog Kosova.

Kosovska strana je protiv tog rješenja jer smatra da ugrožava suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Kosova te se zauzima za raspoređivanje misije EULEX-a u skladu s planom Marttija Ahtisaarija, kosovskim Ustavom i zakonima.

Kosovska stajališta sadržana su u aneksu izvješća glavnog tajnika, o čemu bi trebali raspravljati članovi Vijeća sigurnosti.

"Pozivamo naše prijatelje, čiji se glas do sada jasno čuo u obrani suvereniteta Kosova, da osiguraju mjere koje će olakšati uspostavu EULEX-a, i to u koordinaciji i uz konzultacije s kosovskim institucijama", ističe se u zajedničkoj izjavi kosovskoga državnog vrha.