Regija
0

Kosovski Srbi protiv granice između Kosova i Srbije

FENA
Nekoliko stotina Srba okupilo se u ponedjeljak na protestnom skupu u Zubinom Potoku na sjeveru Kosova, poručujući da su protiv uspostave granice između Kosova i Srbije te da ne priznaju misiju Europske unije -EULEX jer ona, kako je rečeno, nije osnovana odlukom Vijeća sigurnosti.

Predsjednik općine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da kosovski Srbi nikada neće dopustiti predstavnicima UNMIK-a, KFOR-a i Kosovske policije da uspostave granicu između Kosova i Srbije.

Ristić je kazao da je svrha postavljanja video nadzora na prijelazu Brnjak na sjeveru Kosova, što je bio i povod protestu, uspostava carine na sjeveru Kosova i dovođenje misije EULEX-a.

Predsjednik općine Zvečan Dragiša Milović poručio je vlastima u Beogradu da budu jedinstveni i složni radi interesa kosovskih Srba. Naglasio je da kosovski Srbi neće dopustiti da se provede plan međunarodnog posrednika za Kosovo Marttija Ahtisaarija.

Na protesnom skupu, koji je završen mirno, građani su nosili natpise "Stop EULEX-u", "Kosovo je Srbija", "Ne želimo granice i carine".Protestanti su na trideset minuta blokirali magistralnu cestu Zubin Potok - Mitrovica.

Kosovska policija počela je prošlog tjedna postavljati kamere na graničnom prelazu Brnjak između Kosova i Srbije a najavljeno je da će one biti postavljene i na drugim graničnim prelazima.

Dva dana nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, nezadovoljna skupina lokalnih Srba je 19. februara spalila carinske i policijske tačke na prelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova na granici sa Srbijom. Od tada su ti prelazi postali mjesta za krijumčarenje razne robe, posebno naftnih derivata.