Regija
0

Kosovski Srbi podržavaju rezoluciju Srpske radikalne stranke

FENA
Zajednica srpskih općina i naselja i Srpsko nacionalno vijeće sjevernog Kosova podržali su u petak prijedlog rezolucije Srpske radikalne stranke o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije o čemu će Skupština Srbije odlučivati sljedećeg tjedna.

Oba srpska tijela na Kosovu smatraju da rezolucija ne znači zatvaranje vrata ulasku u EU već je to jasan signal zemljama EU-a da Srbija ne namjerava ući u tu asocijaciju država bez Kosova.

"Odluka Vlade Srbije o odbijanju rezolucije otvara vrata stvaranju još jedne albanske države na Balkanu", rekao je na konferenciji za novinstvo na sjeveru Mitrovice predsjednik Zajednice srpskih općina i naselja Marko Jakšič.

On je izrazio nadu da će zastupnici u Skupštini Srbije podržati rezoluciju Srpske radikalne stranke jer se njome čuva integritet Srbije.

"Vidi se da proglašenje neovisnog Kosova nije stvarano samo u Bruxellesu i Washingtonu već i u Beogradu, a suglasnost je dana u kabinetu predsjednika države Borisa Tadića", rekao je Marko Jakšić.

Poslije skandalozne odluke srbijanske Vlade da odbaci deklaraciju Srpske radikalne stranke jasno je da nema jedinstvene politike o Kosovu, ocijenio je predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović i dodao da dvije stranke vladajuće većine već dulje vrijeme vode dvoličnu i licemjernu politiku. Ivanović je optužio Tadića za izdajničku politiku, defetizam, afirmaciju ratnih zločinaca i slabljenje vojnih potencijala.

"Srpsko nacionalno vijeće podržava odgovornu i ozbiljnu politiku koja je sadržana u rezoluciji onih stranka koje imaju nacionalni odnos prema najvažnijem pitanju, a to je Kosovo", rekao je Ivanović i pozvao odgovornu parlamentarne većinu u Skupštini Srbije da donese sudbonosne odluke o Kosovu.