|

Kosovski specijalci uhapsili šest policajaca MUP-a Srbije

Kosovski specijalci uhapsili šest policajaca MUP-a Srbije
0
F
FENA
25.2.2012. u 17:59
43
komentara
0

dijeljenja
Kosovski specijalci uhapsili šest policajaca MUP-a Srbije Foto: Arhiv
Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU uhapsili su u Gnjilanu šest Srba iz te općine koji su zaposleni u MUP-u Srbije, a radili su na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola u odjeljenju Policijske uprave Gnjilane, koje je od 1999. izmješteno u Vranje, mjestu na jugu Srbije, prenose u subotu svi važniji mediji u Srbiji.
Kako agencija Beta doznaje od očevidaca, pripadnici specijalnih snaga kosovske policije, koji su poslani iz Prištine, pretražili su i "potpuno demolirali i kuću načelnika Policijske uprave Gnjilane Dobrivoja Stojanovića u Pasjanu, u kojoj žive njegovi roditelji", ali Beta ne pojašnjava podrobnije zbog čega su uhapšena šestorica policajaca Srba. Svjedoci kažu kako su prilikom hapšenja "demolirane kuće i šest radnika MUP-a Srbije iz sela Pasjane, Budriga i Parteš koji su privedeni".

U komentarima ove infromacije na internetskoj stranici B92 može se pročitati kako je mogući razlog hapšenja izdavanje lažnih pasoša za koje se plaća do 5.000 eura, a neki podsjećaju kako je Njemačkoj najviše zahtjeva za azil u januaru došlo upravo od osoba sa srpskim pasošem.

EULEX još nema potpunu slobodu kretanja na sjeveru Kosova. U razgovoru s novinarima beogradskih redakcija koji su u subotu posjetili granični prijelaz Brnjak, glasnogovornica misije EU Irina Gudeljević je rekla kako su "barikade i dalje problem" podsjetivši kako EULEX zahtijeva potpunu slobodu kretanja na sjeveru Kosova.

"Barikade su i dalje problem. Na prelazima Brnjak i Jarinje su EULEX-ovi carinici i policija koji imaju izvršnu vlast, a uz njih su ovdje prisutni i kosovski carinici i policija", pojasnila je glasnogovornica.

Podsjetila je kako je granični prelaz Brnjak otvoren za sav saobraćaj, uključujući komercijalni, dok će na Jarinju saobraćaj za komercijalni prijevoz biti otvoren nakon obnavljanja prelaza kojeg su Srbi lani zapalili nakon što ga je vlast u Prištini pokušala staviti pod svoj nadzor. Ubrzo nakon hapšenja pripadnicima MUP-a Srbije određen je pritvor.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...