Regija
0

Kosovski novinari protestuju zbog ugrožavanja medijskih sloboda

FENA
Više od 200 novinara svih kosovskih medija prosvjedovalo je u ponedjeljak ispred kosovskog parlamenta zbog usvajanja novog kaznenog zakona kojim se, kako ističu, ugrožavaju medijske slobode na Kosovu.

Novim kaznenim zakonom (članci 37 i 38), usvojenim krajem prošlog tjedna, novinari su obvezni otkriti svoje izvore.

Čelnik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Arben Ahmeti kritizirao je i vladajuću i oporbene parlamentarne stranke rekavši da su se ujedinile u onemogućavanju novinarskog rada te je poručio kako udruga novinara neće prihvatiti prijetnje zatvorom i neće šutjeti pred prijetnjama vlasti i politike zatvorom.

Kosovski novinari su zatražili od predsjednice Atifete Jahjaga da ne potpiše novi kazneni zakon sve dok se ne povuku sporni članci 37 i 38 tog zakona koji predstavljaju izravan pritisak na rad novinara i neovisnost medija.

Prosvjed novinara započeo je simbolično s 15 minuta šutnje čime su, kako je istaknuto, novinari željeli ukazati na težnje kosovskih institucija da zabrane slobodno izražavanje.

Na prosvjedu je rečeno kako će kosovski novinari imati potporu svih međunarodnih organizacija novinara te kako sve neće završiti današnjim prosvjednim skupom već slijedi daljnje obraćanje predstavnika medija najvišim državnim ustanovama.

Predsjednik kosovske skupštine Jakup Krasniqi izjavio je kako novi kazneni zakon nije ni protiv novinara, ni protiv medija, već protiv kleveta i dezinformacija koje se objavljuju u medijima i koje, po njegovim riječima, treba sankcionirati.