Regija
0

Kosovski Albanci širom Evrope i svijeta slavili proglašenje neovisnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kosovski Albanci širom Europe i svijeta slavili su u nedjelju proglašenje neovisnosti. Oko hiljadu Albanaca okupilo se na proslavi u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu. Poslijepodne, u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu, svi zainteresirani pratili su direktni prijenos Skupštine Kosova na kojoj je proglašena neovisnost.

Više stotina Albanaca proslavilo je proglašenje neovisnosti Kosova okupljanjem u nedjelju poslije podne najprije pred sjedištem NATO-a u Bruxellesu, a zatim i ispred institucija Evropske unije.

Do hiljadu ljudi, noseći američke, albanske i evropske zastave, okupilo se najprije ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu kako bi proslavilo proglašenje neovisnosti.

Nešto kasnije, svi su došli na trg između sjedišta Evropske komisije i Vijeća EU-a, a onda se pješice i automobilima uputili prema prema američkoj ambasadi i središtu Bruxellesa.

Hiljade Albanaca slavilo je proglašenje neovisnosti na središnjem trgu u Beču gdje se uživo prenosila sjednica Skupštine Kosova.

Organizatori skupa donijeli su plakate na kojima su natpisi zahvale Evropskoj uniji, NATO-u i Austriji za njihov doprinos neovisnosti Kosova.

Deseci mladih Albanaca pjevali su svoje narodne pjesme, a kolone automobila s crvenim zastavama prolazile su ulicama Beča trubeći.

U Austriji žive hiljade kosovskih Albanaca.

Oko 2.000 Albanaca s Kosova slavilo je u Stuttgartu na jugu Njemačke. Policija je saopćila da su proslave bile mirne.

Hiljade Albanaca okupilo se i pred sjedištem UN-a u New Yorku noseći albanske i američke zastave. Kosovski Albanci slavili su svoju neovisnost i u Londonu.