{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovski Albanci širom Evrope i svijeta slavili proglašenje neovisnosti

F
18.2.2008. u 08:46
0
0
Kosovski Albanci širom Evrope i svijeta slavili proglašenje neovisnosti
0
Kosovski Albanci širom Evrope i svijeta slavili proglašenje neovisnosti
Foto: Reuters
Kosovski Albanci širom Europe i svijeta slavili su u nedjelju proglašenje neovisnosti. Oko hiljadu Albanaca okupilo se na proslavi u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu. Poslijepodne, u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu, svi zainteresirani pratili su direktni prijenos Skupštine Kosova na kojoj je proglašena neovisnost.
Više stotina Albanaca proslavilo je proglašenje neovisnosti Kosova okupljanjem u nedjelju poslije podne najprije pred sjedištem NATO-a u Bruxellesu, a zatim i ispred institucija Evropske unije.

Do hiljadu ljudi, noseći američke, albanske i evropske zastave, okupilo se najprije ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu kako bi proslavilo proglašenje neovisnosti.

Nešto kasnije, svi su došli na trg između sjedišta Evropske komisije i Vijeća EU-a, a onda se pješice i automobilima uputili prema prema američkoj ambasadi i središtu Bruxellesa.

Hiljade Albanaca slavilo je proglašenje neovisnosti na središnjem trgu u Beču gdje se uživo prenosila sjednica Skupštine Kosova.

Organizatori skupa donijeli su plakate na kojima su natpisi zahvale Evropskoj uniji, NATO-u i Austriji za njihov doprinos neovisnosti Kosova.

Deseci mladih Albanaca pjevali su svoje narodne pjesme, a kolone automobila s crvenim zastavama prolazile su ulicama Beča trubeći.

U Austriji žive hiljade kosovskih Albanaca.

Oko 2.000 Albanaca s Kosova slavilo je u Stuttgartu na jugu Njemačke. Policija je saopćila da su proslave bile mirne.

Hiljade Albanaca okupilo se i pred sjedištem UN-a u New Yorku noseći albanske i američke zastave. Kosovski Albanci slavili su svoju neovisnost i u Londonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: