Hajredin Kuqi
0

Kosovska vlada neće dopustiti paralelne strukture

FENA
Zamjenik premijera Hajredin Kuqi izjavio je u nedjelju da će srpska zajednica biti integrirana u kosovsko društvo, ali službena Priština neće dopustiti paralelne strukture na Kosovu, jer se to protivi Ustavu i planu bivšeg međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija.

Kuqi je komentirao zadnja stajališta civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Lamberta Zanniera prema kojima treba početi dijalog o carinama na sjeveru Kosova, a predložio je i sastavljanje srpske policije u sklopu Kosovske policije.

Za kosovsku vladu sve ono što se događa na Kosovu treba biti u skladu s Ustavom koji je stupio na snagu 15. juna, rekao je Kuqi.

U kosovskom ustavu "nijednom se ne predviđa postojanje struktura koje su izvan jedinstvenog sustava Kosova uključujuči i policiju", rekao je Kuqi

"Mi ćemo integrirati manjine na Kosovu, ali nećemo dopustiti nikako da postoje odvojeni sistemi", rekao je Kuqi.

U vezi najava o mogućnostima početka razgovora Prištine i Beograda, Kuqi je ponovio poznata stajališta vlada da se može razgovarati o unapređenju položaja manjina, ali ne i o državnom organiziranju na Kosovu.

U međuvremenu je glavni sekretar UN-a Ban Ki Moon imenovao svog političkog savjetnika Nicolasa Haisona iz Južne Afrike za privremenog zamjenika civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Lamberta Zanniera dok je ovaj na trosedmičnom godišnjem odmoru.