Regija
0

Kosovska skupština usvojila odluku o zastavi, slavlje na ulicama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kosovska Skupština prihvatila je u nedjelju poslijepodne, na svome vanrednom zasjedanju, i prijedlog nove državne zastave Kosova.

Nova zastava ne sadrži nacionalne simbole, već se na plavoj podlozi, istoj kao na zastavi Evropske unije, nalaze obrisi države Kosova sa šest žutih zvijezda iznad njih.

Usvajanjem odluke o zastavi završena je vanredna sjednica Skupštine Kosova, kojom je Kosovo proglašeno neovisnom državom pod službenim nazivom Republika Kosovo.

Još se u 18 sati očekuje svečano potpisivanje deklaracije, koju će potpisati tri najviša kosovska dužnosnika, predsjednik Fatmir Sejdiu, premijer Hashim Thaqi i predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi.

Istodobno, nekoliko desetaka hiljada građana slavi na ulicama glavnoga grada Prištine, a proslava neovisnosti protječe u mirnom i dostojanstvenom ozračju.

Građani Prištine i drugih kosovskih gradova i mjesta već su prijepodne počeli proslavljati najavljeno proglašenje neovisnosti, a pridružili su im se i brojni Albanci iz Makedonije i Albanije.

Odmah nakon što je Skupština Kosova usvojila deklaraciju o neovisnosti, u Prištini, a kako javljaju elektronički mediji, i u drugim gradovima na Kosovu, počelo je veliko slavlje. Ulice su prepune građana.

Mediji u Prištini javili su da se u kasnim večernjim satima očekuje i dolazak albanskog premijera Salija Berishe kako bi osobno čestitao kosovskim dužnosnicima i građanima. Mediji također najavljuju da bi prva država koja će priznati neovisno Kosovo mogla biti Irska.

Priština se priprema nastaviti manifestacije povodom proglašenja neovisnog Kosova svečanim koncertom filharmonije, koji će se održati u dvorani "1. oktobar" u Prištini i velikim koncertom najpoznatijih kosovskih estradnih zvijezda na središnjem gradskom Trgu majke Tereze.

Očekuje se da će se kosovski predsjednik Sejdiu i premijer Thaqi nešto prije ponoći obratiti građanima na Trgu majke Tereze. Nakon toga je predviđen vatromet koji će označiti i završetak organizirane proslave proglašenja neovisnog Kosova.