Regija
0

Kosovska policija: Uhapšena dva poslanika i tri nasilna demonstranta

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Kosovska policija je saopštila da je danas uhapsila poslanika "Samoopredeljenja", Ismaila Kurteshija zbog nepoštovanja kućnog pritvora i njegovog učešća na protestu opozicije u subotu u Gnjilanu. Policija je Kurteshija zaustavila na ulazu u Skupštinu Kosova na osnovu naredbe nadležnog Suda. Pravosudni organi su, piše u saopštenju policije, meru kućnog pritvora Kurteshiju zamenili jednomesečnim pritvorom.

Istovremeno, na osnovu naredbe nadležnog Suda, nakon izlaska iz objekta Skupštine Kosova zaustavljen je poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Pal Lekaj, koji je sproveden u policijsku stanicu na razgovor i dalje procedure.

Policija je saopštila da su se na današnjoj sednici Skupštine pojavila i dva poslanika koja su pod merom kućnog pritvora i Kosovska policija je na na osnovu zakonske obaveze informisala pravosudne organe o nepoštovanju kućnog pritvora. Reč je o poslanicima Pokreta “Samoopredeljenje”, Fisniku Ismailiju i Fatonu Topalliju.

Opozicija, koja traži da se povuku sporazumi o zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, tri i po meseca koristi suzavac kako bi blokirala rad Skupštine Kosova.

U saopštenju opozicije se navodi da je na osnovu odluke Predsedništva Skupštine zasnovane na Pravilniku o radu Skupštine, osoblje obezbeđenja i danas ušlo u skupštinsku salu, formirajući bezbedonosni kordon na sednici, ali da su u momentu počinjanja sednice određeni poslanici bacilli sumnjivo sredstvo suzavac. Zbog toga je sednica prekinuta, a potom je održan sastanak Predsedništva Skupštine na kome je, takođe, bačeno sumnjivo sredstvo, suzavac.

Rad Skupštine je nastavljen u alternativnoj sali, ali je ponovo prekinut zbog bačenog suzavca. U skladu sa okolnostima policija je preduzela istragu.  

Kosovska policija je saopštila i da je grupa oko 150 osoba, koja je bila ispred zgrade Skupštine dok se očekivao nastavak sednice, nakon 14 sati počela da ispoljava nasilje gađajući različitim predmetima sa bojama, kao tvrdim predmetima u pravcu policajaca i u pravcu zgrade Skupštine. Policija je navela da je u nasilju demonstranata, na različitim lokacima oštećeno pet službenih vozila, a jedno od njih je zapaljeno.

Nakon 15 sati, navodi se dalje, “nasilni demonstranti su bacilli sumnjivo sredstvo za koje se sumnja da je molotovljev koktel na jedno blindirano vozilo Kosovske policije, kao i trvde predmete u pravcu dva patrolna policijska vozila, koja su oštećena. Na osnovu informacija policije do 16:30 od strane demonstranata oštećeno je i jedno civilno vozilo.

Policija je na nasilje demonstranata bila prinuđena da reaguje “uz korišćenje zakonskih sredstava kako bi rasterala demonstrante i stavila situciju pod kontrolu”.

Takođe se ističe da su nasilni demonstranti pokušali da blokiraju i ometaju saobraćaj, postavljajući različite predmete na ulice, uključujući i kontejnere za smeće. Tokom intervencije policije do sada su tri nasilna demonstranta uhapšena i sprovedena u policijsku stanicu na razgovor i dalje procedure.

Policija radi na istrazi kako i kada je sumnjivo sredstvo ubačeno u skupštinsku salu.