Čekaju znak KFOR-a
443

Kosovska policija se sprema za akciju: Unajmili opremu kojom mogu ukloniti barikade

N. V.
Situacija na sjeveru Kosova se zakuhava nakon skoro tri sedmice blokada puteva. Priština u posljednje vrijeme sve češće šalje poruke da barikade više ne smiju ostati, a čini se da sada pripremaju i konkretne akcije u tom smjeru.

Već 17 dana su blokirani magistralni putevi na sjeveru Kosova na desetak mjesta, a granični prijelazi Jarinje i Brnjak nisu u funkciji. Priština i zapad zahtijevaju uklanjanje barikada, dok Srbi poručuju da će nastaviti s protestom dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Premijer Kosova Albin Kurti je danas upozorio KFOR da trebaju naći način da uklone barikade te da će to uraditi kosovska policija, ukoliko oni ne riješe. Suprotno tome, održana je sjednica Vijeća sigurnosti Kosova na kojoj je odlučeno da kosovska policija, iako ima sve kapacitete i spremnost da djeluje, ipak će sačekati akcije KFOR-a.

"Ilegalne strukture, kao i kriminalne grupe, nastavljaju da vrše ekstremistička djela protiv građana Republike, državnih institucija, pripadnika Kosovske policije, novinara, pripadnika misije EULEX-a i patrolnih jedinica KFOR-a. Kosovska policija ima sve kapacitete i spremnost da djeluje, ali kao što je već poznato, čekamo akcije KFOR-a. Vlada i institucije Republike Kosovo ne mogu da vode dijalog sa kriminalnim grupama, a potrebno je vratiti slobodu kretanja i ni na jednom putu ne smije biti barikada", navodi se u saopćenju Vlade.

Vijest da policija putem tendera iznajmljuje tešku mehanizaciju, otvorila je sumnje da opremu nabavljaju kako bi uklonili prepreke, odnosno barikade na sjeveru. Oni su putem javnih nabavki dodijelili preduzeću "All stone" ugovor za iznajmljivanje teške mehanizacije. Ugovor je postignut putem pregovaračkog postupa bez objavljivanja obavještenja o ugovoru, a u tenderskoj dokumentaciji je istaknuto da se oprema može koristiti za uklanjanje raznih prepreka.

Nakon sinoćnje pucnjave u blizini patrole KFOR-a na teritoriji općine Zubin Potok na sjeveru Kosova, oglasili su se i iz misije potvrdivši pucnjavu, ali ističući da nije bilo razmjene vatre niti povrijeđenih i materijalne štete.

KFOR poručuje da je važno da se izbjegnu radnje koje izazivaju tenziju, a u posljednjim mjesecima je pojačao svoje prisustvo i patrole na sjeveru.

"Pošto se planiraju sastanci između svih strana, važno je da sve uključene strane izbjegnu bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije i eskalirati situaciju", poručuje KFOR.