Eskalacija tenzija
702

Kosovska policija šalje dodatne snage na sjever, beogradski mediji tvrde da je "počela okupacija"

G. M.
Kosovska policija saopćila je da će u narednim danima povećati svoje prisutvo na sjeveru Kosova i dodala da su održavanje javnog reda, garantovanje sigurnosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike, među njenim glavnim ciljevima, prenosi Gazeta Express.

Kako se navodi u saopćenju, Policija Kosova ima kapacitet za upravljanje i kontrolu sigurnosne situacije i održavanje reda, kao i preduzimanje radnji za sprovođenje zakonitosti na teritoriji Kosova.

"Prioritet Kosovske policije je osiguranje bezbijednosti za sve građane, stoga, ocjenjujući trenutno stanje i trendove u sjevernim općinama, policija će narednih dana pojačati prisustvo policije na sjeveru kako bi ostvarila ciljeve. Kosovska policija kontinuirano prati i analizira dešavanja u zemlji, praveći stručne procjene na osnovu kojih preduzima neophodne, razumne i zakonite mjere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova", dodaje se u saopćenju.

Kosovska policija je istakla da će nastaviti svoju posvećenost u obavljanju policijskih dužnosti u službi građana, zajednicama bez razlike i osiguranja opće bezbijednosti na Kosovu, prenosi Kosovo Online.

Pojedini beogradski mediji, poput B92 koji je blizak vlastima, večeras već objavljuju tekstove sa paničnim naslovima kako je "počela okupacija sjevera Kosova".

S druge strane, Tanjug javlja da je između 200 i 300 kosovskih specijalaca, u pratnji brojnih oklopnih vozila, ušlo večeras iz pravca južne u sjeverni dio Kosovske Mitrovice i uputilo se u pravcu Bošnjačke mahale.