Na sjeveru zemlje
18

Kosovska policija nastavlja obračun sa švercerima oružja, zaplijenjena veća količina municije

S. Š.
Foto: Facebook/Kosovo Police
Foto: Facebook/Kosovo Police
Kosovska policija na teritoriji općine Zvečan na sjeveru Kosova je zaplijenila preko 1.200 metaka, koje je pronašla u jednoj napuštenoj kući. Zvečan je jedna od četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.
Kako je navela policija Kosova u svom zvaničnom saopćenju, zapljena je izvršena 14. augusta, tokom redovnih operativnih aktivnosti.

"Kosovska policija, odnosno Jedinica za brze intervencije - jedna od granične policije, tokom redovnih patrolnih dužnosti, u blizini napuštene kuće u selu Rudine, naišla je na dvije vreće municije za koje se sumnja da su u količini od preko 1.200 metaka", saopćila je policija Kosova.

Na teren je izašla i istražno-forenzička jedinica DRP Sjeverna Mitrovica, koja je izvršila uviđaj i oduzela municiju koja je označena kao "sumnjiva". O slučaju je obavješten i nadležni tužilac, čiji slučaj Sjeverna Mitrovica predaje nadležnim policijskim jedinicama na dalje istražne radnje.

"Kosovska policija će i dalje ostati posvećena borbi, istrazi i identifikovanju velikih krivičnih djela i drugih negativnih pojava, kako bi osigurala sigurnost svim građanima zemlje bez obzira na razlike", dodali su također.

Podsjetit ćemo, prethodno je 11. augusta na teritoriji općine Zubin Potok, također jedne od četiri općine sa većinskim srpskim stanovništvom, došlo do razmjene vatre između policije Kosova i grupe koja je navodno švercovala robu.

Tada je saopćeno da je policija pokušala da zaustavi kombi sa krijumčarenom robom kada je pucano iz vatrenog oružja, na šta je policija odgovorila istom mjerom.

Ove akcije policije Kosova dolaze usred povećanih tenzija na sjeveru Kosova zbog dolaska na vlast novoizabranih gradonačelnika.

Lokalno srpsko stanovništvo u tom dijelu je bojkotovalo izbore u aprilu i ne prihvata gradonačelnike, koji su krajem maja uz pomoć policije ušli u općinske zgrade.

U međuvremenu je Kosovo sa EU postiglo dogovor o deeskalaciji situacije, koji pored ostalog predviđa raspisivanje novih izbora u opštinama na sjeveru - Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.