Regija
0

Kosovska policija još ne zna što sa srpskim pripadnicima policije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kosovska policijska služba (KPS) još nije donijela odluku o mjerama protiv pripadnika te službe srpske nacionalnosti koji rade u istočnom dijelu Kosova i koji ovih dana ne dolaze na posao niti priznaju zapovjedni lanac Kosovske policijske službe, doznaje se u četvrtak u Prištini.

Glasnogovornik Kosovske policijske službe Veton Elshani izjavio je novinarima da povjerenik policije i zamjenik povjerenika još uvijek nisu donijeli konačnu odluku u vezi s pripadnicima policije srpske nacionalnosti.

"Njima se pružaju različite mogućnosti, da nastave raditi u enklavama gdje živi srpsko stanovništvo ili da rade u svojim naseljima. Očekujemo odgovore, i ako to ne prihvate, onda će biti donesena odluka što dalje činiti", rekao je Elshani.

U Kosovskoj policijskoj službi drže da su Srbi pripadnici te službe izloženi različitim vrstama pritisaka i prijetnji da napuste službu i da ne priznaju Kosovsku policijsku službu, već isključivo UNMIK policiju.

Kako javljaju prištinski mediji, u sektoru Istok, koji obuhvaća općine Gnjilane, Novo Brdo, Vitinu i Kamenicu, ima 129 policajaca srpske nacionalnosti. Oni su jučer poručili da ne priznaju zapovjedni lanac Kosovske policijske službe, već samo naredbe UNMIK policije.

Takve reakcije srpskih pripadnika Kosovske policijske službe beogradski mediji komentiraju kao njihovo protivljenje proglašenju neovisnosti Kosova i navode da će se njihovi daljnji koraci uskladiti s preporukama akcijskog plana Vlade Srbije.