{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovska opozicija traži poništenje sporazuma sa Srbijom

S
14.7.2011. u 16:21
0
5
Kosovska opozicija traži poništenje sporazuma sa Srbijom
0
Kosovska opozicija traži poništenje sporazuma sa Srbijom
Glavne opozicione partije u Skupštini Kosova zatražile su danas da budu poništeni dosadašnji sporazumi sa Srbijom u okviru tehničkog dijaloga i da budu prekinuti dalji pregovori do utvrđivanja pregovaračke platforme koju bi, prije nastavka dijaloga, potvrdio parlament Kosova.
Predstavnici opozicije zatražili su na današnjoj vanrednoj sjednici i da se Vlada ovom platformom obaveže da svi dogovori koji budu postignuti sa Beogradom prođu proceduru ratifikacije u parlamentu.

Zbog sukoba šefa poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ismeta Bećirija i kosovskog premijera Hašima Tačija koji se pretvorio u obostrane optužbe, skupština je prekinula zasjedanje.

Bećiri, koji je šef poslaničke grupe najveće opozicione partije, rekao je da "razgovori nisu bili dobro pripremljeni i da imaju nepredvidive posljedice za Kosovo".

"Skupština nije obaviještena ni o čemu je postignut dogovor, ni da li se radi o sporazumu ili o zaključcima", rekao je Bećiri i dodao da je spuštanje nivoa dogovora na nivo zaključaka bez smisla i vrlo indikativno jer se njima zaobilazi suverenitet Kosova.

On je u ime poslanika DSK rekao da su ispunjeni uslovi za prekid razgovora dok se ne utvrdi platforma koja bi bila usvojena sa dvije trećine glasova u parlamentu" i zatražio da parlament ne prihvati do sada postignute sporazume sa Srbijom obavezujuće za Kosovo.

"Tim, nazovi, sporazumima krši se suverenitet i Ustav Kosova", rekao je Bećiri.

Predstavnici dvije velike opozicione partije, Samoopredjeljenja i Alijanse za budućnost Kosova, podržali su u potpunosti ove zahtjeve, tražeći i smjenu kosovskog premijera i povlačenje Edite Tahiri sa funkcije šefice pregovaračkog tima Prištine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: