|

Kosovo uvelo vize za 87 zemalja svijeta

Kosovo uvelo vize za 87 zemalja svijeta
3
A
Anadolija
3.1.2013. u 16:21
64
komentara
3

dijeljenja
Kosovo uvelo vize za 87 zemalja svijeta
Kosovska granična policija počela je s primjenom odluke Vlade Kosova o uvođenju viznog režima za državljane 87 zemalja svijeta, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Prištine.
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bayram Recepi izjavio je za Anadoliju da je primjena viznog režima veoma značajna kada su u pitanju preventivne mjere unutrašnje sigurnosti zemlje.

"Viznim režimom mogle bi se otkriti i zaustaviti potencijalne opasnosti. Uvođenje ovog režima moglo bi zaustaviti ili smanjiti trgovinu ljudima, te ilegalne prelaske u zemlje Evropske unije", naglasio je Recepi.

U kosovskim novinama Koha Ditore objavljena je lista 87 zemalja za koje će važiti vizni režim, a među njima se nalaze Rusija, Kina, Afganistan, Irak, Jemen, Liban, Libija i Sirija.

Navodi se kako je lista zemalja za koje će važiti vizni režim pripremljena na osnovu informacija dobivenih iz obavještajno-sigurnosnih izvora.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova smatra da će primjena viznog režima biti od koristi u graničnoj kontroli sigurnosti, u sprječavanju ilegalnog tranzita stranih državljana preko Kosova u zemlje EU-a, te pri pronalaženju mogućih opasnosti kada je u pitanju sigurnost Kosova te zemalja EU-a. Ministarstvo vanjskih poslova ocjenilo je da je uvođenje viza, kao preventivna mjera, način da se Kosovo približi Evropskoj uniji.

Ekspert za sigurnost Budim Ramadani, koji je ujedno i zastupnik u Skupštini Kosova, kazao je novinaru agencije Anadolija da je vizni režim jedna od najvažnijih mjera koja može umanjiti opasnost od terorizma i organizovanog kriminala.

U saopćenju direktora Kosovskog instituta za mir Ramadana Ilazija navodi se da će vizni režim doprinijeti uspostavi sigurnosti regije, kao i samog Kosova.
Prijavi grešku


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...