Osumnjičen za ubistvo
0

Kosovo: Uhapšen Radiša Vučinić

SRNA
Eulex i kosovska policija na sjeveru Kosova uhapsili su Radišu Vučinića (38) iz sela Zupče zbog navodne povezanosti sa ubistvom pripadnika jedinice ROSU Envera Zumberija 26. jula prošle godine, javljaju beogradski mediji.

Lokalni Srbi tvrde da je Radiša Vučinić uhapšen greškom, jer ima isto prezime kao jedan od osumnjičenih sa Eulexove potjernice.

Hapšenje je uznemirilo stanovnike Ibarskog Kolašina i sjevernog Kosova, jer vjeruju da se to može desiti "svakom Srbinu koji kao Vučinić ode u sredinu gdje žive Albanci, kao što je selo Čabra u opštini Zubin Potok".

Eulex je saopštio da je hapšenje izvršeno u selu Čabra na sjeveru Kosova, da istragu o ubistvu Zumberija zajednički vode Eulex i kosovska policija, ali nisu saopštili ime uhapšenog.

Identitet uhapšenog nije mogao da otkrije ni portparol kosovske policije Besim Hoti, ali je dodao da su Eulex i KPS tu osobu identifikovali kao osumnjičenu za ubistvo Zumberija.

On je dodao da je osumnjičeni dao izjavu Eulexu, kosovskoj policiji i tužilaštvu koji vode predmet ubistva Zumberija.

Kosovski ministar policije Bajram Redžepi rekao je da se osoba koja je uhapšena ne nalazi na međunarodnoj potjernici zbog ubistva pripadnika specijalne jedinice kosovske policije ROSU. 
Na toj potjernici su Ratomir Božović, Radovan Radić, Milovan Vlašković, Slobodan Vučinić, Dušan Jovanović i Radomir Kasalović.

Selo Čabra se nalazi na putu koji vodi od Kosovske Mitrovice do Zubinog Potoka.

Zumberi je ranjen kod naselja Varage, nedaleko od prelaza Brnjak, u pucnjavi čiji detalji još nisu u potpunosti rasvijetljeni. Na mjestu događaja tada je izrešetano nekoliko automobila. Incident se dogodio dan pošto su specijalne jedinice kosovske policije zauzele prelaz Brnjak, dok su Srbi iz Leposavića blokadom puta pokušali da ih spriječe da preuzmu prelaz Jarinje.