Protest Srba
0

Kosovo: U Rudarama put blokiran betonom

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Srbi su na most u mjestu Rudare izručili nekoliko kamiona betona i tako blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica - Priština, potvrdio je Srni predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Pantić je rekao da je to urađeno kao znak protesta zbog jednostranih akcija Prištine i dijela međunarodne zajednice koju predstavljaju Kfor i Euleks i poručio da će se most sruštiti ukoliko neko pokuša da ukloni beton, koji je visok između metar i po i dva metra.

"Srbi su time pokazali da ne žele da žive u nezavisnom Kosovu i da nijedna oružana sila na svijetu, pa čak ni NATO, nemaju oružje kojim mogu savladati goloruk narod da brani svoja ognjišta i domove", istakao je Pantić. 

On je naglasio da su u poslijepodnevnim časovima helikopteri Kfora iznad Kosovske Mitrovice izbacivali letke u kojima navode da su blokade puteve nezakonite i da je Kfor je odgovoran za ponovno obezbjeđivanje kretanja. 

"Kfor se na taj način ponovo stavlja u službu Albanaca. Ovo predstavlja samo još jedan metod pritiska i ucjene koje sprovodi prema Srbima. Ovi leci neće uplaštiti srpski narod nego će samo pojačati njihovu odlučnost i istrajnost do ostvarenja konačnog cilja, a to je opstanak Kosova i Metohije u sastavu Srbije", poručio je Pantić.

On je rekao da su srpskim barikadama blokirani i pripadnici Kfora na putu Kosovska Mitrovica - Zubin Potok u mjestu Jadnjevica, gdje su ranije počeli da zaustavljaju i kontrolišu vozila. 

Pantić kaže da se na administrativnim prelazima na sjeveru Kosova nalaze pripadnici Kfora, Euleksa i kosovske carine i policije, ali ističe da su ih Srbi poptuno blokirali barikadama koje su visoke nekoliko metara.
"Osim što stoje na administrativnim prelazima, carinici ne obavljaju nikakvu funkciju i nikada je neće obavljati. Srbi su riješeni da ne dozvole otvaranje tih administrativnih prelaza i da ne dozvole carinicima tzv. republike Kosovo da obavljaju dužnost", dodao je Pantić.

Prema njegovim riječima, saobraćaj prema centralnoj Srbiji obavlja se alternativnim putevima, koji se intenzivno uređuju i u narednih nekoliko dana biće završena tri do četiri pravca.
Vezani članci