Regija
2

Kosovo: Štrajk albanskih rudara Trepče

FENA
Oko 250 rudara "Trepče", zaposlenih u pogonima na jugu Kosovske Mitrovice, kojima upravljaju Albanci, stupili su u štrajk, zahtijevajući da im se kaže kakva će biti budućnost te tvrtke, kao i da im se objasni zašto su vlasti u Prištini "zamrznule" odluku o njenom pretvaranju u javno poduzeće.

Vlada Kosova je u ponedjeljak odustala od najavljene namjere da preuzme kontrolu i nad kompeksom rudnika "Trepča" na sjeveru Kosova, naseljenom srpskim većinom.

Kako prenosi Radioteleviziija Kosova, ta odluka donesena je nakon žestoke reakcije Beograda i, moguće, međunarodnog pritiska na Prištinu.

Skupština Kosova usvojila je u utorak prijedlog izmjena i dopuna Zakona o reorganizaciji određenih poduzeća i njihove imovine, kojim nije obuhvaćena i Trepča. Tim izmjenama, kako su prenijeli mediji, izbjegnuto je pokretanje stečajnog postupka za Trepču, prenosi Tanjug.

Predstavnik kombinata Musa Mustafa izjavio je da uprava i predstavnici sindikata objašnjavaju štrajkačima razloge koji su kosovsku vladu naveli da promijeni prvobitnu odluku da o pretvaranju "Trepče" u javno poduzeće.

Od 1999. godine "Trepča" na jugu Kosovske Mitrovice, gdje je i rudnik "Stari trg", upravljaju Albanci, a pogonima na sjeveru u Zvečanu, uključujući dva rudnika kod Leposavića urpavljaju Srbi.