Regija
0

Kosovo: Srpsko nacionalno vijeće traži zaštitu KFOR-a, UNMIK-a i Beograda

FENA
Srpsko nacionalno vijeće (SNV) Kosova prosvjedovalo je u utorak zbog, kako se navodi, pritiska prištinskih vlasti na kosovske Srbe i zatražilo zaštitu od međunarodnih misija na Kosovu KFOR-a i UNMIK-a te od Beograda.

U priopćenju Srpskog nacionalnog vijeća, koje predstavlja srpske enklave u središnjem dijelu Kosova, navodi se da je u utorak ujutro upućena anonimna dojava o podmetanju eksplozivne naprave u Osnovnoj školi "Miladin Mitić" u Lapljem Selu, 10 km južno od Prištine, da je pretučena jedna Srpkinja u selu Livoč u općini Gnjilane, kao i da albanske vlasti pokušavaju uspostaviti granične prijelaze na administrativnoj liniji sa Srbijom.

Dodaje se da ti pritisci "prije svega imaju za cilj destabilizirati srpsku zajednicu, prisiljavaju ih na iseljavanje i tako u suradnji s međunarodnom zajednicom destabiliziraju čitavu regiju".

Srpsko nacionalno vijeće Kosova je zatražilo hitno reagiranje predstavnika UNMIK-a i KFOR-a na zaštiti srpskog i nealbanskog stanovništva u skladu s Rezolucijom 1244 VS UN te da u potpunosti ispune mandat koji im je povjeren. Također, zbog nastale situacije Srpsko nacionalno vijeće Kosova od službenog Beograda traži hitno poduzimanje odgovarajućih mjera zaštite suvereniteta i integriteta na cijelom svom teritoriju, sukladno strategiji o donesenim aktima o Kosovu.

U utorak ujutro nakon dojave o podmetnutoj bombi policija je uputila posebne postrojbe koje su trebale ispitati slučaj. Kosovska policijska služba priopćila je rano poslijepodne da se dojava o postavljenoj bombi u školi u Lapljem Selu pokazala lažnom, dok je u vezi s incidentom u kojem je navodno pretučena Srpkinja priopćeno da je bila riječ o slučaju krađe tijekom koje je vlasnica kuće ozlijeđena.

Nešto prije podneva došlo je i do incidenata na dvije kontrolne točke UNMIK-a, na graničnom prijelazu prema Srbiji, u kojima su srpski prosvjednici uništili i spalili zgrade i vozila UNMIK-a na tim točkama.