Istekao ultimatum
0

Kosovo: Srbima naređeno da odblokiraju prolaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U peta traju pregovori KFOR-a i Srba demonstranata na Kosovu. Srbi su na sjeveru Kosova blokirali magistralne puteve. Blokirani su putevi Kosovska Mitrovica-Ribariće i Kosovska Mitrovica-Raška, a za saobraćaj je zatvoren i prelaz Jarinje i Brnjak.

Zapovjednik KFOR-a Erhard Biler tražio je uklanjanje barikada te kao rok postavio 16 sati, ali Srbi su odbili taj zahtjev, izvještava RTS.

U Rudaru su se oko 14 sati čuli pucnjevi, a slovenski pripadnik KFOR-a rekao je za Tanjug kako se najvjerojatnije radi o rafalu ispaljenom u zrak. Prelazi su zatvoreni i tako je, kako piše Blic, sjever Kosova odsjećen od Srbije.

Blic piše da KFOR nema dovoljno snaga za micanje pasivnih demonstranata.

Lokalni Srbi okupljeni u velikom broju na mjesta gdje su blokirali saobraćaj dovoze balvane, automobilske gume, kamione i građevinski materijal, a kod Rudara su legli i na cestu kako bi spriječili prolaz vojnika. Ne odustaju od namjere da ne dozvole prolaz niti jednom vozilu KFOR-a, EULEX-a i kosovske policije.

Protekla noć na sjeveru Kosova bila je mirna i bez incidenata. Tokom noći i jutra helikopteri KFOR-a nadlijetali su sporni prostor.