1. decembra u Haagu
0

Kosovo spremno za raspravu o neovisnosti

FENA
Kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni otputovao je u subotu u Den Haag gdje će 1. decembra zastupati svoju zemlju pred Međunarodnim sudom pravde na javnoj raspravi o zakonitosti proglašenja neovisnosti Kosova, koju je inicirala Srbija.

Očekuje se da će Hyseni u nedjelju razgovarati sa stručnjacima koje je Kosovo angažiralo u ovom procesu, a razgovori će se nastaviti i u ponedjeljak u cilju konačnog usklađivanja i finaliziranja izjava koje će se podnijeti Međunarodnom sudu pravde, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Prištini.

Javna rasprava pred Međunarodnim sudom počinje 1. decembra u 15 sati, javili su kosovski mediji. Uvodnu riječ imat će ministar Hyseni nakon čega će svoje mišljenje iznijeti kosovski i međunarodni stručnjaci, što bi trebalo potrajati tri sata, navode mediji u Prištini.

Ministar vanjskih poslova Skender Hyseni izjavio je da je Kosovo spremno za početak rasprave o zakonitosti proglašenja svoje neovisnosti.

Svoje argumente iznijet će Srbija, kao inicijator procesa, Kosovo koje brani svoje stajalište i druge zemlje koje podržavaju ili se protive neovisnosti Kosova.

Institucije u Prištini su, kako prenose kosovski mediji, spremne za početak sudskog procesa i podnijele su dvije pisane izjave. U prvoj se obrazlaže pravo Kosova da postane neovisna i suverena država, a u drugoj je odgovor na protivljenje Srbije i drugih zemalja koje smatraju da je proglašenje neovisnosti bilo suprotno međunarodnom pravu.

"Ostaje da Sud u optimalnom roku donese savjetodavno mišljenje, ako uopće ocijeni nužnost donošenja takvog stajališta. Moramo imati u vidu i da Sud ne mora iznijeti svoje stajalište", rekao je Hyseni.

Očekuje se da javna rasprava na početku procesa traje desetak dana. Kosovo su do sada priznale 63 zemlje, članice UN. Vlada u Beogradu je izrazila očekivanje da će Međunarodni sud pravde u Haagu donijeti odluku da je Kosovo nelegalno proglasilo neovisnost, što bi onemogućilo daljnje priznavanje neovisnosti.

Međunarodni sud pravde u Haagu donosi savjetodavna mišljenja koja nisu obvezujuća, ali se smatra da mogu imati politički utjecaj, rekao je ministar Skender Hyseni i dodao da je Kosovo zato dobro pripremljeno.