{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo: Situacija mirna, demonstranti se razilaze

S
14.1.2012. u 18:13
0
9
Kosovo: Situacija mirna, demonstranti se razilaze
0
Kosovo: Situacija mirna, demonstranti se razilaze
Foto: Novosti.rs
Situacija na prelazima Merdare i Bela Zemlja je trenutno mirna, a većina pristalica pokreta "Samoopredjeljenje" se razišla nakon što je uhapšen vođa pokreta Aljbin Kurti.
Na prelazima Merdare i Bela Zemlja nalazi se po nekoliko najupornijih pristalica pokreta koji sa zastavama Albanije i dalje protestuju izražavajući tako revolt zato što, kako navode, kosovske vlasti ne primjenjuju odluku Skupštine Kosova o reciprocitetu sa Srbijom.

Na prelazima je i dalje prisutna policija koja u kordonu obezbjeđuje prelaze. Jedna kolovozna traka je oslobođena za saobraćaj, ali se putnicima ne preporučuje kretanje ovim pravcima do potpunog smirivanja situacije, prenosi "Kim radio".

Sukob na Merdaru između pristalica pokreta "Samoopredjeljenje" i policije izbio je danas oko 14 sati kada su demonstranti pokušali da blokiraju prelaz Merdare. Policija je reagovala vodenim topom i suzavcem čime je uspjela da potisne demonstrante.

Oko 15 sati uhapšen je vođa pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti sa nekoliko svojih pristalica, od kojih je većina jutros stigla iz Albanije kako bi podržala proteste.

Na prelazu Bela Zemlja danas nije bilo većih incidenata, ali i tamo policija u kordonu obezbjeđuje prelaz.

Srni je ranije danas iz Kosovske policijske službe (KPS) potvrđeno da je tokom sukoba policije i aktivista pokreta "Samoopredjeljenje" na raskrsnici kod Podujeva povrijeđeno 12 pripadnika KPS, a privedeno je više demonstranata, među kojima je i lider pokreta Aljbin Kurti.

Portparol KPS-a Baki Keljani rekao je Srni da su oko 14 sati na prelazu Morina kod Prizrena uhapšena tri pripadnika pokreta "Samopredjeljenje" iz Tirane. "Policija je izdala nalog putnicima, koji su sa tri autobusa pokušali da uđu na teritoriju Kosova da se vrate nazad, a poslije duže prepirke sa graničnom policijom vođe puta su uhapšene", dodao je Keljani.

Pristalice albanskog pokreta "Samoopredjeljenje", predvođene liderom Aljbinom Kurtijem i pripadnicima ovog pokreta koji su poslanici u kosovskom parlamentu, krenuli su prije 12 sati prema graničnom prelazu Merdare na putu Podujevo - Kuršumlija, da bi spriječili svaki pokušaj ulaska kamiona s robom iz Srbije na Kosovo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: