Regija
0

Kosovo: Sejdiu pisao Ban Ki-moonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu danas je zvanično odgovorio na prijedloge generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o budućoj ulozi UNMIK-a na Kosovu.

Sejdiu posebno pozdravlja konstataciju Ban Ki-moona da to što je jedan broj zemalja priznao nezavisnost Kosova suštinski mijenja situaciju.

"Shvatamo da će UN nastaviti da još neko vrijeme provode funkcije u primjeni zakona, u skladu s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti, sve dok EU ne bude u stanju da izvršava svoju operativnu ulogu", navodi se između ostalog u pismu Fatmira Sejdiua generalnom sekretaru UN-a.

Također se kaže da su kosovske institucije otvorene prema prijedlogu generalnog sekretara za razgovore o mogućnim praktičnim koracima koji bi bili vezani za prijetnje stabilnosti.

"Cijenimo Vašu riješenost da se konsultujete s nama budući da te mjere ne mogu biti održive bez učešća i saglasnosti Vlade Kosova", piše Sejdiu i dodaje da se trajna stabilnost Kosova "može ostvariti kroz razvoj multietničkog društva koje sobom upravlja na demokratskim osnovama".

"Okvir za naše napore bit će plan specijalnog izaslanika Marttija Ahtisaarija - taj plan, koji je dobio ogromnu većinu glasova u kosovskoj skupštini, i dalje uživa veliku podršku naroda Kosova", navodi se u pismu Fatmira Sejdiua.

U Beogradu su, povodom pisma Ban Ki-moona, poslanički klubovi narodnjaka i radikala zatražili vanrednu sjednicu novog saziva skupštine, na kojoj bi se poslanici izjasnili o rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju misije EU na Kosovu.

Trenutni predsjedavajući skupštine lider PUPS-a Jovan Krkobabić je tu inicijativu, međutim, odbacio poslije konsultacija sa stručnim službama.

Taj potez je još jedan nagovještaj da će koalicija koju predvode socijalisti fromirati vladu s Listom za evropsku Srbiju, javlja BBC-ev dopisnik iz Beograda.