{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo se priprema za proglašenje neovisnosti

F
14.2.2008. u 00:48
0
0
Kosovo se priprema za proglašenje neovisnosti
0
Kosovo se priprema za proglašenje neovisnosti
U kosovskim političkim krugovima drži se već sasvim izvjesnim, iako to još uvijek nije službeno potvrđeno, da će ovoga vikenda kosovska Skupština proglasiti neovisnost Kosova u koordinaciji s Europskom unijom i SAD-om, a pripreme za proglašenje u srijedu su u punom jeku.
Vlada Kosova dodijelila je iz svog proračuna milijun eura za proslave i manifestacije povodom proglašenja neovisnosti, koje će se organizirati u svim kosovskim općinama. U domovima kulture i školama pripremaju se posebni programi.

Na Kosovo pristižu brojni strani novinari, a, kako se navodi, do sada je akreditirano gotovo tisuću novinara koji će pratiti proglašenje neovisnosti, prateće manifestacije i reakcije tim povodom. U hotelu "Grand" u središtu Prištine u srijedu je otvoren i poseban press centar.

Na Kosovo su počeli stizati i brojni kosovski Albanci koji žive i rade u inozemstvu kako bi sudjelovali u očekivanom velikom događaju.

"Ovaj dan smo čekali za proslavu, a ja ne znam da može biti veće radosti od ove", rekao je Idriz Hasani iz područja Drenice, jedan od mnogih Albanaca koji su već stigli na Kosovo. U prištinskoj zračnoj luci navode da je povećan broj izvanrednih letova za one koji dolaze ovog vikenda na Kosovo.

U sklopu priprema za proglašenje neovisnosti Galerija umjetnosti Kosova je pripremila maratonski program u trajanju od 70 sati na središnjem trgu "Majka Tereza" u Prištini.

Najviši kosovski i međunarodni dužnosnici pozivaju građane na dostojanstvenu i mirnu proslavu, bez provokacija.

S druge strane, Srpsko nacionalno vijeće Kosova priopćilo je da najave o proglašenju neovisnosti Kosova izazivaju izuzetnu zabrinutost kod svih Srba i nealbanaca i tim povodom je zatražila hitan sastanak s čelnicima Srbije. Od predsjednika i premijera Srbije Tadića i Koštunice zatraženo je da hitno zakažu sastanak s predstavnicima kosovskih Srba kako bi se dogovorila jedinstvena strategija u cilju opstanka Srba i srpske države na Kosovu.

Situacija na Kosovu trenutno je mirna. KFOR, policija, UNMIK-a i Kosovska policijska služba navode da su dobro pripremljeni za sve moguće izazove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: