Regija
0

Kosovo: Različite ocjene potpisivanja SSP-a između Srbije i EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kosovska Vlada u srijedu je pozdravila potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja (SSP) između Srbije i Europske unije jer smatra da time u regiji nastaje novi duh suradnje i razumijevanja, dok su kosovski Srbi podijeljeni u ocjenama.

"Približavanje Europskoj uniji bilo koje zemlje, uključujući i Srbiju, ne donosi regiji zlo već naprotiv stvara duh suradnje i razumijevanja među narodima i državama. To (potpisivanje SSP-a) je važan korak za integraciju regije u cijelosti", izjavio je zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuqi. On je isključio dvojbe da EU može činiti kompromise sa Srbijom na račun Kosova.

Kosovski analitičar Ramush Tahiri izjavio je prištinskim medijima da će potpisivanjem SSP-a Srbija pridonijeti stabilizaciji Balkana, da će biti prisiljena ispuniti političke, gospodarske i pravne kriterije EU-a i preko njih priznati novu realnost u regiji, posebice na Kosovu.

Kosovski Srbi su pak podijeljeni u ocjeni jučerašnjeg potpisivanja SSP-a.

Dopredsjednica Srpskoga nacionalnog vijeća središnjeg Kosova Rada Trajković podržala je potpisivanje SSP-a i za beogradsku agenciju Beta izjavila da je Europa "mjesto gdje se sistematski rješavaju problemi monopola, kriminala i dezintegracije države".

Predsjednik Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog vijeća Dragan Velić smatra da je potpisivanje SSP važan događaj za budućnost Srbije i da je to "jedini mogući put da se ostvari integracija u europsku zajednicu i očuva Kosovo i Metohija".

Čelnici Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova sasvim su drukčijeg mišljenja i izjavili su da je potpisivanje SSP-a suprotno interesima države i da je riječ o "izdaji". Zbog toga su najavili da neće prihvatiti potpis na SSP.