{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kosovo predalo dokumentaciju ICJ-u

F
17.4.2009. u 18:42
0
14
Kosovo predalo dokumentaciju ICJ-u
0
Kosovo predalo dokumentaciju ICJ-u
Kosovo je u petak Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu predalo dokument kojim su obuhvaćeni svi argumenti o proglašenju nezavisnosti.
To je u ICJ-u učinio šef pravne ekipe Kosova britanski stručnjak za međunarodno pravo Michael Wood. Osnovni dokument ima 200 i aneks od 300 stranica.

Kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hiseni, potvrđujući da su dokumenti predani, rekao je da zbog osjetljivosti pitanja neće ništa govoriti o sadržaju dokumenata, ali je kazao da su "argumenti na strani Kosova" i da će se proces pred sudom okončati u korist najmlađe države na svijetu.

"Kosovo je predalo jednu veoma dinamičnu, konciznu izjavu koja ne ostavlja indiferentnima ni najindiferentnije posmatrače i one koji je čitaju. To daje veliku prednost izjavi Republike Kosovo i uvjerni smo da je to izjava prepuna nespornih argumenata koji potvrđuju zašto je Kosovo proglasilo nezavisnost i zašto je, i zašto će i dalje biti država", rekao je ministar Hiseni.

On je dodao da će se proces u Haagu okončati u roku od godine dana savjetodavnim mišljenjem o nezavisnosti Kosova. Takvo mišljenje prema ministru Hiseniju neće imati dugoročne efekte za Kosovo i nikakav efekt što se tiče njenog statusa.

Međutim uticaji će, prema njemu biti politčki u smislu dinamike priznanja Kosova, pošto će neke zemlje donijeti odluku o priznanju Kosova tek nakon završetka procesa pred ICJ-em.

Pored Prištine i Beograda i druge zemlje su imale mogućnost dostaviti svoja viđenja i argumente za i protiv nezavisnosti Kosova.

Ministar Hiseni tvrdi kako on ima informacije da je "mnogo više zemalja predalo izjave u korist Kosova nego što je onih koje su to učinile za Srbiju".

U Prištini se očekuje da će se tokom ove godine dobiti konačna odluka o tome da li je odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova bila legalna i u skladu s međunarodnim pravom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: